Alen Bošković, glavni tajnik dubrovačkog saveza športova i direktor DU motiona: ‘To je Dubrovnik u pokretu!’

0

Nas u Gradu svjetski sportski trendovi zakače malo kasnije. Možda zato jer smo „dolje na jugu“ ili zato što živimo u prelijepom gradu pa smo lijeni. I bez obzira što nam cijeli svijet dolazi u goste, mi često kasnimo

Tako je i s trčanjem. Malo je ljudi iz Grada trčalo ulicama. Obično su to činili stranci, a mi smo često voljeli komentirati: „Vidi ga što trči, ‘ko ga goni?! Što ne sjedne na kavu i uživa u Gradu?“.

Rijetki znaju da trčanje nije tek neki prolazni trend. Tako se, primjerice, Boston Marathon trči već više od 120 godina. U Europi se utrke organiziraju gotovo punih 100 godina. Većini je nepoznata činjenica da se radi o najbrže rastućoj grani turističke industrije. Trkačka industrija bilježi nevjerojatan rast od 200% godišnje. Samo u Europi trči više od 55 milijuna ljudi. Traže se nove destinacije i mogućnosti aktivnog odmora.

Dubrovnik je, tako, kasnio i s iskorištavanjem potencijala aktivnog odmora. Upravo su se zato, prije četiri godine, za jedan stol posjeli gradovi Dubrovnik i Monterey, TZ Dubrovnik, Atletski klub Dubrovnik i Dubrovački savez športova te zajedno krenuli u realizaciju novog trkačkog projekta – Dubrovačkog polumaratona. Nakon uspješno odrađene prve godine, utrka je prerasla u  manifestaciju nazvanu Du Motion – Runners’ Days Dubrovnik.

Iako s malim zakašnjenjem,  Dubrovnik se pokrenuo.

Vjerujem da sada primjećujete veći broj trkača na ulicama. Mala grupica domaćih sportskih zanesenjaka razvila je škole trčanja, dubrovačke trkačke lige i razne druge utrke.

Danas, mislim kako malo tko u Gradu nije čuo za Du Motion – Dubrovnik u pokretu. Osim  među trkačima, Du Motion je zaživio i među vama. Poznato vam je kako se u Gradu u travnju održava utrka koja privlači trkače sa svih strana svijeta, a odnedavno imamo jednu novu utrku  i u uvali Lapad.

Dosta vas, dragi sugrađani, izravno sudjeluje u Du Motionu. Vaša djeca trče po Stradunu, sve više vas sudjeluje u humanitarnoj utrci i na polumaratonu. Neki od vas podržavaju projekt kao partneri od prvog dana. Drugi izađu na dan utrke na ulice i zaplješću natjecateljima. A čini mi se da se i sve manje ljutite zbog zatvaranja cesta.

Volontirate! To je naš najveći uspjeh. Dubrovnik volontira. Pomažete nam jako puno kako bi Grad imao manifestaciju koja nosi maksimalnih pet zvjezdica Europske atletske federacije i koja osvaja svjetske nagrade za kvalitetnu organizaciju.

A utrku u Gradu, pretpostavljate, nije nimalo lako organizirati. Pripreme traju cijelu godinu.

Veliki broj starijih koordinatora mjesecima do zadnjeg detalja razrađuje sigurnosne mjere i plan zatvaranja ulica u suradnji s PU Dubrovnik i svim gradskim službama. U posljednjem tjednu uoči utrka, kreće prenošenje ograda, montiranje banera i startno – ciljne konstrukcije. Dovozi se roba, stolovi, hrana i piće za trkače…I odmah nakon utrke, sve se rasprema kako bi Grad ostao čist i uredan. Sav taj posao obavljaju volonteri Du Motiona.

Svakako treba istaknuti doprinos mladih volontera. Učenici naših osnovnih i srednjih škola i svi ostali prijatelji, njih više od 500, nesebično nam, iz godine u godinu, pomažu da realiziramo vrhunski sportski događaj.

A da je riječ o uistinu vrhunskom sporstkom događaju svjedoče ovi podaci… Na dosad održana tri izdanja Du Motiona, gotovo četiri i pol tisuće trkača iz 51 države istrčalo je u Dubrovniku oko 45 tisuća kilometara. Manifestacija se u kratkom roku okitila s čak tri internacionalne nagrade. Na ovom projektu okupljena je cijela lokalna zajednica.

Sve to čini nas ponosnima! To je Dubrovnik u pokretu!

Ove brojke nemoguće je dostići bez podrške naših volontera koje zasluženo zovemo “krila Du Motiona”. Nemoguće je odraditi uspješnu trku bez potpore Grada. Bez vas. Zato hvala svima vama koji na bilo koji način “trčite” s nama.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.