Američki keksići

0

225g masla sobne temperature
100g cukara
200g smeđeg cukara
2 jaja
1 žličica vanilija ekstrakta
290g oštrog brašna
5g sode bikarbone
5g soli
350g chocolate chipsa (od tamne ili mliječne čokolade)

Stavite maslo u zdjelu. Bitno je da maslo izvadite barem sat do dva prije upotrebe, ako je prehladno neće se dobro izmiješati s cukarom, dok će keksići napravljeni s pretoplim maslom biti spljošteni. Miksajte maslo oko 1 minute dok ne postane glatko, a zatim mu dodajte cukare i miksajte još 2 minute dok smjesa ne postane ”pahuljasta”. U zdjelu dodajte jaja i vaniliju i miksajte sve srednjom brzinom dok se sve ne sjedini (oko 45 sekunda). Špatulom skinite dijelove smjese s rubova zdjele i još malo izmiješajte pa dodajte i preostale sastojke-brašno, sol i sodu bikarbonu, koje ste prethodno prosijali i promiješali. Miksajte malom brzinom dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte i chocolate chipse i umiješajte ih špatulom kako ih mikserom ne bi oštetili.
Gotovu smjesu započnite valjati u kuglice, grabite smjesu uz pomoć žlice pa ju rukama oblikujte. Dobit ćete oko 35 keksića. Poslažite ih na papirom obloženu škrovadu i stavite sve u frižider na hlađenje oko sat vremena. Bitno je i da keksići i škrovada budu hladni jer to omogućuje maslu da se ponovno stegne prije pečenja što keksićima daje teksturu.
Izvadite sve iz frižidera, pecite po 8-9 keksića u jednoj turi. Pripazite da ih dobro odvojite jer se dosta rašire tijekom pečenja.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 8-10 minuta. Rubovi keksića trebaju malo potamniti, nakon 8 minuta najbolje je gledati i izvaditi ih kada mislite da su gotovi. Izvaditepleh iz pećnice i pričekajte nekoliko minuta dok se ne ohlade i očvrsnu pa ih prebacite na rešetku za hlađenje.

Izvor: Coolinarika

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.