ASK ORKAN – Airsoft u Dubrovniku

0

U posljednje dvije dekade se sve više pobornika ekstremnih sportova počelo baviti novom atrakcijom, sličnom paintballu, u kojoj se koriste replike oružja, kategorizirane u Republici Hrvatskoj kao zračno oružje kategorije D, te koje se koriste isključivo u svrhe zabave i rekreacije. Riječ je o airsoftu, ekstremnom taktičkom sportu, koji se razvio u Japanu i ubrzo proširio diljem cijelog svijeta. Zadatak igrača je, koristeći navedene replike i raznorazne kamuflaže i opremu, nadvladati protivnički tim na otvorenom ili zatvorenom poligonu. Glavna razlika paintballa i airsofta je što paintball koristi manje poligone, te se odvijaju brze igre s jednostavnijim zadacima, dok se u airsoftu uglavnom simuliraju razne taktičke situacije, uz veliki naglasak na uloge, misije i ugođaj, a same igre nekad mogu trajati i danima.

ASK Orkan

Airsoft u Hrvatskoj se u organiziranom obliku pojavio već prije 15-ak godina, te se prije par godina javilo i nekoliko klubova u Dubrovniku, no formiranjem airsoft kluba ASK Orkan i facebook stranice Dubrovačka airsoft komanda, ili skraćeno DAKOM, se javila inicijativa za daljnji razvoj airsofta u Dubrovniku, organizirajući razne treninge i susrete, na kojima se okupljaju deseci zaljubljenika u ovaj sport. Susreti se odvijaju na raznim otvorenim terenima u okolici grada Dubrovnika, uglavnom vikendom, gdje se igraju taktički scenariji, unaprijed pripremljeni od strane vodstva ASK Orkan, te na kojima sudjeluju sami članovi kluba i svi ostali zainteresirani iz Dubrovnika i okolice. Plan je u skorašnjoj budućnost napraviti i zatvoreni teren, gdje bi se odigravale manje i brže igre. Od svih sudionika se zahtjeva poštivanje općih airsoft pravila, koja se vrlo lako mogu pronaći na internetu ili jednostavno dobiti od kluba ASK Orkan, te posjedovanje airsoft replike i naravno, odgovarajuće zaštite za oči.

ASK Orkan je neprofitna udruga, koja broji 30-ak članova, dok se na facebook stranici DAKOM okuplja oko 55 aktivnih igrača airsofta. Cilj ove inicijative je privući sve zainteresirane za airsoft na području Dubrovnika i okolice, kako bi se razvio još veći krug, te otvorila mogućnost organizacije većih i kompleksnijih susreta, a možda i događanja na nacionalnom nivou, ili šire.

Miro Boroje, predsjednik ASK Orkan, Dubrovnik

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.