Biskup liječnicima: Poput sv. Luke budite s onima koji su u potrebi

0

Na blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika, 18. listopada dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je predslavio misu u dubrovačkoj Općoj bolnici na kojoj su sudjelovali liječnici, medicinsko osoblje i bolesnici koji su mogli sudjelovati. Koncelebrirao je bolnički kapelan don Marijan Slukan. Za uzor i zagovornika liječnicima i medicinskom osoblju biskup je u propovijedi izdvojio sv. Luku kao onoga koji nije ostavio sv. Pavla u njegovim najtežim trenucima, o kojima je govorilo prvo čitanje. „Kad svi ostave, kad nikoga nema – a često se to i vama u bolnici događa da i bolesnike svi ostave, da su i rodbini teški – onda ste vi jedini koji su ostali s konkretnim čovjekom u potrebi i ne trebate se toga bojati. Neka vam sv. Luka koji je to bio u svom slučaju bude primjer da i vi to budete u vašem slučaju, da se potpuno date kako biste ispunili svoje poslanje“,“ kazao je biskup. Dodao je kako je to posebno zadatak katoličkih liječnika, katoličkog medicinskog osoblja, bolničkog kapelana ali i svih vjernika katolika kako bi do svakog čovjeka osobito onog u potrebi mogao doći Gospodin i postati dio njegovog života te mu nadomjestiti ono što ljudi ne mogu dati.

Tumačeći evanđelje o poslanju sedamdeset i dvojice učenika biskup Uzinić je naglasio poslanje svih kršćana u evangelizaciji a ne samo odabranih koji imaju posebne službe. Potaknuo je liječnike i medicinsko osoblje na promišljanje o njihovom poslanju, a u evanđeoskom kontekstu poslanja svih svima osobita značajka toga poslanja je upravo „liječite bolesnike“.

Govoreći nadalje o svima koji su na različite načine potrebni pomoći biskup je iz prvog čitanja naveo primjer Dema kojeg je više privlačio svijet i koji je napustio sv. Pavla iako je Pavao bio u potrebi. „Zaljubljenost u svijet, svjetovne stvari, materijalna dobra, ugled, interes neka ne budu nešto što će vas udaljiti od onih koji su potrebni, koji su bolesni, koji su prvi smisao zbog kojeg ste postali liječnici ili medicinsko osoblje,“ kazao je u propovijedi dubrovački biskup ističući primjer sv. Luke koji je, za razliku od Dema, ostao uz onoga koji je bio u potrebi.

Angelina Tadić /Dubrovačka biskupija

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.