Božićna purica sa nadjevom

0
Ukusan nadjev očuvat će sokove purice, a zbog premaza će imati hrskavu koricu

 

Purica

  • 0.50 kom kruh kukuruzni, žuti domaći

Nadjev

  • 1 kom puran (cijeli, prosjek)
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 kom jabuka (mesnati dio)
  • 150 g jetra pileća
  • 1 vezica peršin, list
  • 1 vezica celer, list
  • 3 režanj češnjak
  • 1 šalica pureći temeljac
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • mirisne trave

Premaz

  • ulje maslinovo
  • 3 režanj češnjak
  • slatka paprika
  • 1 kom čili papričica,sušena
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • mirisne trave

Preljev

  • 1 kom sok od naranče (prirod. svježi)
  • brusnice
  • 1 čaša vino bijelo
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Priprema nadjeva: Na male kockice izrežite kukuruzni kruh bez kore, isto vrijedi za luk, jabuku i celer, sitno nasjeckajte češnjak, pileću jetricu i peršin, dodajte malo soli, papar, mirisne trave po ukusu i sve to izmiješajte s temeljcem od pureće sitneži. Pustite da odstoji.
  2. Očišćenu, opranu, dobro posušenu i nasoljenu puricu napunite pripremljenim nadjevom i otvor zatvorite čačkalicama ili koncem.
  3. Priprema premaza: Izmiješajte maslinovo ulje, slatku i ljutu papriku, zdrobljeni češnjak, sol papar i mirisne trave po ukusu, te utrljajte u kožu purice.
  4. Stavite puricu da se peče oko tri sata na temperaturi od 180 °C i povremeno zalijevajte sokom od pečenja.
  5. Priprema preljeva: Sok preostao od pečenja prespite u posudu, dodajte brusnice, sok od naranče i bijelo vino. Posolite i popaprite. Po potrebi pažljivo zgusnite kukuruznim škrobom.
  6. Izvadite nadjev, puricu izrežite na komade i poslužite s nadjevom, pireom od krumpira i preljevom kao prilogom.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.