Časopis Dubrovnik uz 555. obljetnicu rođenja Ilije Crijevića

0

Novi broj časopisa Dubrovnik br.1/2019. otvaraju stranice posveće 555. obljetnici rođenja dubrovačkog humanističkog pjesnika i prozaista  Ilije Crjevića (1463.-1520.). Kao najavu hrvatskog izdanja Crijevićeve poezije, ali i ilustraciju njezinih vrhinskih tematsko-sadržajnih, verifikacijskih i estetskih dosega, za ovaj broj časopisa Zrinka Blažević priredila je prepjev prve knjige Crijevićevih pjesama.

Franciska Ćurković Major piše o Emigracijskim godinama u Dalmaciji u memoarima Kotinke Andrássy, Radoslav Tomić o Tri kopije u Dubrovniku prema djelima francuskih i flamanskih majstora. U prijevodu i s predgovorom Acije Alfirević objavljena je drama Ljeto Eduarda Bonda, esej Margarite Sveštarov Šimat uz izložbu Susret u depou dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić. U spomenarskom dijelu časopisa posvete su pjesniku Jakši Fiamengu i in memoriam prvaku hravatskog glumišta Tonku Lonzi. Uz rubrike Baština, Ogledi, Proza, Poezija, Spomenar, Teatar i druge, završne stranice časopisa donose osvrte na domaću izdavačku djelatnost s dubrovačkim predznakom, kroniku programskih aktivnosti i izdavačke djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku u prošloj godini te Izvješće o radu Zaklade Blaga djela u Dubrovniku u 2018. godini.

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će novi broj svoga časopisa Dubrovnik br.1/2019. 11. travnja 2019. u čitaonici Narodne knjižnice Grad u 19 sati. Časopis će predstaviti Relja Seferović i Davor Mojaš.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.