Dani kršćanske kulture u Dubrovniku otvoreni koncertom “Vokalista Salone”

0

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić otvorio je u subotu, 17. veljače navečer u dubrovačkoj katedrali manifestaciju Dani kršćanske kulture koja će se slijedećih deset dana odvijati u Dubrovniku. Dani kršćanske kulture nas međusobno povezuju na različite načine, istaknuo je dubrovački biskup te naveo različite načine tog povezivanja prošlosti sa sadašnjošću, ove biskupije s drugim dvjema biskupijama u kojima se Dani odvijaju a to su Splitsko-makarska nadbiskupija i Šibenska biskupija, povezivanje s drugim uključenim institucijama, “ali se i svi međusobno susrećemo i bolje upoznajemo”. Drago mi je da se to povezivanje događa i na sadržajima Dana kršćanske kulture koji pokazuju da još ima snage u ovom vremenu u kojem se događaju i manifestacije antikulture, kazao je biskup i poželio svima da kroz međusobno povezivanje budu obogaćeni kako bi primajući različite kulturne sadržaje i sami postali oni koji stvaraju kulturu.

Biskup je također zahvalio organizatorima i sudionicima manifestacije kao i publici na dolasku.

Na otvorenju je govorio dr. sc. Joško Mikuš, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, koje je osmislilo i realizira dubrovački program manifestacije koja se odvija u tri grada. Pročelnik Mikuš je kazao kako se ovim trinaestim Danima u Dubrovniku, želi pridružiti Europskoj godini kulturne baštine te dodao kako kultura nije samo umjetnost nego je ona puno više, način života, ono što nas obilježava. Na europskim prostorima kršćanska kultura je bitna odrednica kako u prošlosti tako i danas. Naglasio je kako se i mladim naraštajima koji dolaze želi prenijeti poruka da sve ono što baštinimo iz prošlosti ugrađujemo u sadašnjost da bi te sve silnice krenule prema budućnosti. Mikuš je objasnio zamisao programa ovogodišnjih dana te zahvalio svim institucijama uz čiju pomoć je program ostvaren. Manifestacija je započela koncertom ansambla „Vokalisti Salone“ koji su izveli skladbe Lj. Stipišića, F.S. Vilhar-Kalskog, L. Beethovena, M. Demovića, D. Bortnijanskog, S. Klanac-Tulić i Lj. Stipišića, Š. Marovića te „Tužaljke Jeremije proroka“ u obradi P.Z. Blajića, „Prosti nama, Gospodine“, pučki napjev iz Trpnja u obradi K. Magdića kao i skladbu „Puče moj“, prema motivima korizmenih pučkih napjeva iz solinskog područja.

„Vokalisti Salone“ su jedinstvena pjevačka skupina osnovana 1974. godine u Solinu koja njeguje pučke napjeva dalmatinskog podneblja, crkvene popijevke i dalmatinsku klapsku pjesmu. Izvode i skladbe suvremenih skladatelja duhovnog i svjetovnog karaktera skladane na tradicionalnim i autohtonim melosnim korijenima iz gotovo svih razdoblja, te tako slušatelje na koncertima provedu i kroz povijest. Voditelj ansambla je mo. Mirko Jankov.

FOTO

Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.