DUBROVČANIN U BRUXELLESU Jozo Bonačić: Bruxelles nije pretjerano lijep grad, ali visok je standard i kvaliteta života!

0

Dubrovčanin Jozo Bonačić, može se slobodno reći, živi svoj san. Ovaj 31-godišnji Dubrovčanin već nekoliko godina živi i radi u Bruxellesu, u svojoj struci, sretno je oženjen i otac male curice, neopterećen kreditima, kvadratima, zaposlenjima niti drugim hrvatskim mukama. Što sve nema Dubrovnik, a ima Bruxelles, a što im je zajedničko, te koliko često dolazi u rodni grad otkrili smo u razgovoru s njim.

Kako ste se upoznali sa suprugom i čime se ona bavi?

Upoznali smo se dok smo još bili studenti 2009. na jednom kongresu u Dubrovniku. Uspjeli smo održat vezu na daljinu na relacijama Dubrovnik-Zagreb i Zagreb-Bruxelles. Vjenčali smo se 2012. nakon čega se i ona doselila u Bruxelles gdje smo započeli zajednički život. Sljedeće godine se zaposlila kao nastavnica u Europskoj školi, gdje i danas radi.

Kakvi su uvjeti života za mlade obitelji u Bruxellesu, je li teško doći do vlastitog stana kao što je to slučaj u Dubrovniku?

Mislim da je neusporedivo lakše za mlade ljude doći do vlastitog stana u Bruxellesu, a rate kredita, bez velikog početnog kapitala, samo su malo veće od iznosa najma. Postavili smo sebi cilj da ne budemo podstanari dulje od 5 godina i uspjeli smo naći odličan stan u koji smo se uselili nakon 4 i pol godine boravka ovdje.

Kakve su cijene kvadrata, a kolike su prosječne plaće, može li si čovjek priuštiti kupnju vlastitog stana i koliko dugo obično traje podstanarski staž?

Mislim da ovdje taj koncept cijene kvadrata ne postoji kao u Hrvatskoj nego ukupna cijena stana ovisi više o broju spavaćih soba, kupaonica i slično. Postoje i stroga pravila što se može kategorizirat kao spavaća soba, npr. prostorija manja od 9 kvadrata ne može biti spavaća soba nego ured, a samim tim će i cijena stana biti manja. Svakako nije kao u Hrvatskoj gdje se dnevni boravak često računa kao soba i dvosobni stan, a ima zapravo samo jednu spavaću sobu… Cijene naravno variraju i o poziciji, recimo dvosobni stan u rezidencijalnom dijelu može se naći izmedju 700 i 900 eura mjesečno, dok su bliže centru i poslovnoj četvrti preko 1000 eura.

Dajana Brzica/Ostatak razgovora pročitajte na Liberoportal.hr

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.