Ed Vulliamy: Ratko Mladić će umrijeti u zatvoru, ali ako odete u Bosnu vidjet ćete da je pobijedio

0
“Majke više od 8.000 muškaraca i dječaka, ubijenih za nešto više od pet dana u Srebrenici ljeta 1995. godine, imale su sve razloge da s dobrodošlicom dočekaju Mladićevu kaznu doživotnog zatvora i osuđujuću presudu za genocid: jedini pravosudni standard kojim se taj zločin može ispravno izmjeriti”, napisao je Vulliamy.

U tekstu je napomeuo da je svjedočio protiv Mladića, kao i protiv njegovog političkog kolege Radovana Karadžića i još sedam drugih optuženih u Hagu.

“Uglavnom sam svjedočio o mreži koncentracijskih logora, o kojima sam pisao u novinama 1992. godine, zajedno s kolegama, o masovnim ubojstvima, etničkom čišćenju, silovanjima i uništenju u periodu od tri krvave godine”, stoji u Vulliamyjevoj kolumni.

Napisao je kako se Mladić suočio s dvije točke optužnice za genocid: jedan za Srebrenicu, a drugi za ono što se dogodilo u drugim općinama Bosne i Hercegovine.

“Ovdje su serijske zločine počinile trupe pod direktnom Mladićevom komandom, dok je međunarodna zajednica zakazala. Cijela ideja Haškog tribunala bila je ‘popraviti’ taj neuspjeh, budući da je to bila ambicija za međunarodnu pravdu. Mladićevi pohodi uključivali su više masovnih ubojstava, mučenja, sakaćenja i silovanja, u logorima Omarska, Trnopolje i Kereterm, u sjeverozapadnoj Bosni. Na istoku, u Višegradu, civili – uključujući i bebe – spaljivani su živi u kućama, ili su ubijani i bacani s mosta u rijeku Drinu. Zatim je došlo do rušenja bezbrojnih gradova i sela i ‘čišćenja’ svih nesrba, smrti ili deportacije; uništavanja džamija i katoličkih crkava; okupljanja žena i djevojaka u kampove za torturu i silovanje”, napomenuo je Vulliamy.

Istakao je da ništa od ovoga, očigledno, nije genocid, jer je Mladić oslobođen za tu točku optuž
U tekstu za The Guardian se navodi da je među onima koji su slušali presudu Mladiću bila i Kelima Dautović, preživjela iz logora Trnopolje, dok je njen muž boravio u logoru Omarska. Izgubila je većinu obitelji i susjeda u Kozarcu 1992. godine.

“Nezadovoljni smo, ali ne i iznenađeni. Možda to oni ne žele nazvati genocidom jer se sve dogodilo pred očima međunarodne zajednice koja je bila tu i navodno štitila nas. Kako god bilo, nadam se da će historičari uraditi bolji posao nego sudije”, kazala je Dautović.

S druge strane, piše Vulliamy, Human Rights Watch je proslavio ovu optužnicu kao činjenicu da je to poruka svima koji na loš način koriste svoju moć kako bi počinili stravične zločine, u Burmi, Sjevernoj Koreji ili Siriji i kao pripreme za početak suđenja za ratne zločine u Siriji.

“Haški tribunal je dosudio samo ono što je djelimično pravedno, ali je i promovirao pomirenje na Balkanu. No, pomirenja neće biti. Mladić je u većini dobio što je htio: bosanski Srbi dobili su neku formu države na teritoriju koji je gotovo svaki nesrpski stanovnik napustio do 1995. godine. Tamo je postao idol, heroj, a njegovo ime pjevaju i na nogometnim utakmicama”, napisao je ugledni novinar Ed Vulliamy u svojoj kolumni.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.