EDUKATIVNA AKCIJA MUZEJA Tajne iz Matovog sepeta

0

Povodom Međunarodnog dana muzeja, a u sklopu ovogodišnje edukativne akcije Sekcije za muzejsku pedagogiju sa zadanom temom „tajne“, Dubrovački muzeji su s osnovnoškolcima različitog uzrasta u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“ radili na projektu Tajne iz Matovog sepeta.

Učenici 3. razreda OŠ Marina Getaldića s učiteljicom Snježanom Viteškić, te  učenici 7. i 8. razreda iz iste škole sa profesoricom Antonijom Muhoberac Kesovija sudjelovali su na četiri radionice izrade kaširanog tovara sa sepetima, kojemu su dali ime Mato.

– Svoje najlošije osobine prebacili smo na njega, a njegove najbolje pripisali smo sebi, o čemu svjedoče i danas živuće brojne fraze, izreke i rugalice. Mi smo uporni, radišni, inteligentni, nepotkupljivi i neustrašivi, a on je glup, tvrdoglav, lijen, ćudljiv.. Je li to baš tako? Matovi sepeti poslužili su ovaj put ne za placu ili vinograd, već za tajne učenika s kojima su nas počastili, progovarajući o tome što ih veseli, a što rastužuje u muzeju, školi i obitelji. Hvala na njima. Pokušat ćemo popraviti ono što im se ne sviđa, a veseli nas sve ono lijepo čime su nas pohvalili – kazala je muzejska pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša te dodala kako će Mata nakon lakiranja povjeriti na čuvanje OŠ Marina Getaldića, „budući da još uvijek nemamo adekvatne prostorije u koje bi ga mogli smjestiti“.

Radionicama su prethodila predavanja na kojima su sudionici mogli vidjeti stare razglednice i fotografije koje svjedoče o suživotu čovjeka i tovara, a čuvaju se u Dubrovačkim muzejima. Radionice su osmislili i vodili muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša i restaurator Robert Kralj.

 

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.