Ekumenska molitva u Dubrovniku: Konačni cilj pravde je upravo pomirenje

0

Ekumenska molitva u Dubrovniku održana je u pravoslavnoj crkvi Svetog Blagovještenja u subotu, 19. siječnja u nazočnosti novog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog vladike Dimitrije Rađenović i biskupa dubrovačkog mons. Mate Uzinić, koji je propovijedao. Običaj je to ekumenskih susreta u Dubrovniku da se održavaju naizmjenično u pravoslavnoj crkvi i u katedrali te da se prigodnim riječima vjernicima obraćaju također naizmjenično biskup i episkop. Na molitvi su se okupili pravoslavni i katolički svećenici, đakoni, monasi i redovnici, redovnice te vjernici obiju Crkava, katoličke i pravoslavne.

Tema ovogodišnje molitvene osmine za jedinstvo Kristove Crkve izrečena je riječima autora Knjige ponovljenog zakona: „Teži za samom pravdom“ (16,20). Govoreći o toj temi biskup Uzinić je kazao kao se „pravda postavlja kao vrhovno mjerilo ponašanja“ Izraelcima nakon što dolaze u Obećanu zemlju. Težnja za pravdom označava vjerno vršenje Zakona, koje u sebi uključuje ispravan odnos prema Bogu, osobito kroz molitveno i liturgijsko sjećanje na veličanstvena djela koja je Bog izveo u povijesti Izabranog naroda, ali u isto vrijeme i ispravan odnos prema bližnjem, ne iskrivljujući pravdu pristranošću i mitom „jer mito zasljepljuje oči mudrih, a ugrožava stvar pravednih“ (Pnz 16,19).

(Cijelu propovijed pročitajte OVDJE)

Dubrovački biskup je također čestitao novom episkopu Dimitriju, u svoje ime i u ime Dubrovačke biskupije, izbor i posvećenje za svetu službu episkopa i prvog pastira zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije, te veliki jubilej koji slave ove godine a to je 800. obljetnica osnivanja Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije. Na kraju molitve vladike Dimitrije je svima zahvalio posebice biskupu na lijepim i utješnim riječima za sve, posebice na tome da trebamo da težimo i čeznemo za pravdom, a naša istina i pravda je Gospod Isus.

Na ekumenskoj molitvi koja se održava u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana sudjelovali su također generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan, katedralni župnik don Stanko Lasić, svećenici franjevci, isusovci, dominikanci, redovnice i vjernici katolici. Uz episkopa Dimitrija Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljali su dubrovački protojereji stavrofori o. Vladan Perišić i o. Stevan Kovačević, đakoni Miroslav Bošković i Vladimir Vukanović te pravoslavni vjernici.

Ekumenska molitva u Dubrovniku se održava od 2012. godine. Prvih sedam godina predvodili su je biskup Uzinić i bivši zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije Durić, a od ove godine molitveni susreti nastavljaju se s novim episkopom vladikom Dimitrijem Rađenovićem.

Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.