EU OBJAVILA LISTU VISOKORIZIČNIH ZEMALJA: Bosna i Hercegovina, raj za utaje poreza

0

Mjesecima je BiH bila na sivoj listi Radne grupe za borbu protiv pranja novca (FATF). Tek početkom ove godine, nakon što se Savjet ministara BiH konačno sjetio da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene kaznenog zakona, ime BiH je sklonjeno sa ove sramotne liste.

“BiH je skinuta sa sive liste FATF-a, čime smo u potpunosti otklonili sve nedostatke koje je BiH u svom sistemu imala u vezi s borbom protiv pranja novca i financiranja terorizma”, kazao je Denis Zvizdić, 23. veljače nakon što je objavljena ova vijest.

Naime, prije desetak dana ispostavilo se da je točan samo prvi dio ove izjave. BiH jest skinuta sa sive liste FATF-a, ali nisu otklonjeni svi nedostaci te se još nalazi na sramotnoj listi EU!

Tako je Europski parlament nedavno objavio listu zemalja koje se smatraju visokorizičnim, među kojima je i BiH. Lista je potvrđena 13. ožujka.

Kako se navodi u izvještaju, EU je spisak napravila kako bi jasno bile obilježene zemlje koje se smatraju poreznim utočištima, odnosno zemlje u kojima je vrlo lako moguće sakriti podatke o porezima.

Na spisku su zemlje koje su svoje zakone o porezima napravile tako da su privlačne za one koji otvaraju offshore kompanije, a u izvještaju se nazivaju poreznim utočištima.

Dalje je navedeno da je lista sastavljena po nekoliko kriterija. Jedan je transparentnost, odnosno poštivanje međunarodnih standarda u automatskoj razmjeni informacija, procjena postojanja štetnih poreznih režima, sudjelovanje u inkluzivnom okviru EU…

Kako se navodi na kraju dokumenta, lista je sastavljena kako bi se izvršio pritisak na zemlje da svoje zakonske regulative izmijene i naprave sigurnijim.

Među zemljama koje su označene kao visokorizične su Iran, Irak, Sjeverna Koreja, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago…

Zanimljivo je da su Bahami, Dominikanska Republika i Barbados sklonjeni s liste, a važili su kao porezni rajevi. Kako je istaknuto, ove su zemlje prilagodile svoje zakone.

Izvor: trebinjelive.info

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.