EU uveze deset puta više rezanih ruža nego što ih izveze

0

Ruže koje su najčešći poklon za Valentinovo putuju cijelim svijetom da bi došle u ruke naših voljenih

Europska unija veliki je uvoznik svježe rezanih ruža. U prvih 10 mjeseci 2017. godine EU je izvezla ruža u vrijednosti od 62 milijuna eura zemljama koje nisu članice EU te uvezla deset puta više ruža i to u vrijednosti od 624 milijuna.

Nizozemska je, podrazumijeva se, glavni izvoznik. Tako je u prvih 10 mjeseci ta zemlja izvezla rezanih ruža u vrijednosti 43 milijuna eura i to u zemlje izvan EU. Iduća je Litva s izvozom vrijednosti 7 milijuna eura, nakon nje Njemačka s preko 5 milijuna eura i Latvija ispod 5 milijuna eura, pokazuju podaci Eurostata.

A tko najviše uvozi EU ruže? Rusija koja je u prvih deset mjeseci uvezla EU ruža vrijednosti 28 milijuna eura, a nakon nje Švicarska s 20 milijuna eura. Daleko ispod su Norveška koja uvozi ruža u vrijednosti od 4 milijuna eura te Bjelorusija s 3 milijuna eura.

Kako je Nizozemska najveći izvoznik, isto tako je i najveći uvoznik ruža iz zemalja izvan Europske unije. Tako je u razdoblju od prvih 10 mjeseci Nizozemska uvezla ruža u vrijednosti 478 milijuna eura što čini 77% ukupnog uvoza EU.

A kada se govori o uvozu ruža iz zemalja koje nisu u EU, ruže najviše dolaze iz Kenije i to u vrijednosti 317 milijuna eura. Nakon nje EU najviše uvozi iz Etiopije, Ekvadora, Kolumbije i Ugande.

Dakle, ruže koje su najčešći poklon za Valentinovo putuju cijelim svijetom da bi došle u ruke naših voljenih.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.