Festa svetog Vlaha i trombunjeri

0

Dubrovački trombunjeri ili po starinski lumbardieri Svetog Vlaha neizostavni su dio svake Feste (pišem je velikim slovom jer svojim značajem za nas čeljad u Gradu to i jest). Kao predsjednik udruge „Društva dubrovačkih trombunjera“ dobio sam časnu ulogu predvoditi tu grupu građana koji se dobrovoljno okupljaju i ulažu svoj trud i vrijeme u očuvanje tradicije trombunjerstva

Svaka obitelj uGradu koja živi tu nekoliko generacija, na ovaj ili onaj način slavi Festu i postaje dio nje. To je ono što nas čini posebnim i što je doprinjelo priznanju 2009. kad je Festa uključena u nematerijalnu baštinu UNESCO-a. Pripadati trombunjerima časna je i odgovorna uloga jer predstavljaju dugačku povijest našeg Grada. Trombunjeri se povezujujoš od 1417g. u arhivu s bombardijerima i bombardama (topovima) koji su služili za obranu slobode Grada. Gledajući danas tu poveznicu i značaj, a svjesni da sloboda nema cijenu, odgovornost se nameće sama po sebi. Na sreću, sadakad je prošlo više od 25 g . od domovinskog rata kada smo obranili slobodu, možemo s ponosom pričati o tim danima slave, kao i svim danima u prošlosti kad se sloboda branila. Zato članom trombunjera ne može postati svatko, mora biti iz obitelji koja godinama štuje i slavi Svetog Vlaha, mora biti častan i pošten čovjek, te spreman za doprinos društvu  i zajednici, a sve to uz preporuku nekoga od postojećih članova.U vrijeme kad prosječni čovjek nema dovoljno slobodnog vremena, malo prostora za ovakav poziv se uvijek pronađe jer je to časna i vrijedna uloga u vlastitom i društvenom životu, a za korist naših budućih generacija koje moraju nastaviti slaviti Festu i našegaParca.

Ove godine na Skupštini Društva je uz postojećih 60 primljeno i 3 nova člana s kojima naša udruga ima najveći broj aktivnih članova ikad.

Dosadašnji tajnik Ivica Grbić dobio je titulu Počasnog tajnika, a dosadašnji zapovjednik Stjepan Masle dobio je titulu Počasnog zapovjednika sa zabilježenih preko 400 nastupa u proteklih 45 godina. Svim izabranima kao i svima koji su sudjelovali iskreno Hvala na povjerenju i podršci!

A što trombunjeri rade, vjerojatno mnogima nije baš poznato!? U prošloj 2017. godini imali smo 51 nastup od kojih 20 izvan naše lijepe Dubrovačko.neretvanske županije, a 31 u Gradu i bližoj okolici. Trombunjeri sudjeluju na Festi što je naša misija, križnom putu na Srđ uoči Uskrsa i za Dan branitelja, na kolendi  na Badnji dan, na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, na nastupima prigodom predstava, vjenčanja i dr., na hodočašćima među kojima ističemo Mariju Bistricu i Lourdes, na obilježavanju Spomendana žrtava na Daksi, Jakljanu, Orsuli ,…, te na brojnim gostovanjima kod prijateljskih povijesnih postrojbi  diljem Lijepe naše (vidi savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske) na obilježavanju njihovih Spomendana. Ponosno noseći odoru koja  nosi boje Dubrovačke republike pronosimo tu slavu i slobodu Grada, kojemu moramo zadržati obilježje drevnog Grada pod okriljem dragoga starca Svetoga Vlaha.

30. siječnja održana je promocija filma „Dubrovački trombunjeri, ponos, vjera, tradicija“ kao i fotomonografije „Festa svetog Vlaha 2016.“. Moram reći dosta pripreme, odlučnosti i rada je trebalo da se prirede ova dva izdanja nastala sa željom da se zabilježi Festa i da ostane to kao trag vremena. Održana promocija je protekla u prekrasnom ozračju, dvorana je bila puna dobrih ljudi, gđa Maja Nodari je uljepšala večer sa svojim ugodnim i uvijek izabranim riječima, a rektor crkve Svetog Vlaha don Toma Lučić najbolje je opisao trombunjere sljedećim riječima: „Od kamena, na kamenu stoji kip. Stoji gleda, sluša i šuti. Baš kako dolikuje jednom sijedom, mudrom starcu, a k tome i svecu. I upravo zato što šuti potrebni su mu jaki glasnogovornici. Gdje ih naći nego u trombunjernima. Oni su ti koji najavljuju početak Feste, koji krče puteve za procesije“. Na promociji prvi put je pročitana pjesma dubrovačkih trombunjera koju je napisao član Društva Marko Gleđ. U stihovima domaćim starinskim rječnikom našega kraja ispričana je Festa i uloga trombunjera, a cijelu pjesmu možete pročitati na web stranici Društva. Eto, pri kraju priče zahvaljujem Bogu na predivnoj večeri u kojoj su svi uživali na temu trombunjera i Feste, hvala svim dragim ljudima koji su doprinijeli da Udruga djeluje i koji uvijek spremno pomognu, i hvala mojoj ženi koja me podržava u radu jer zajedno živimo prave vrijednosti. Idemo ususret novoj Festi, dolaze nam tri bratimljene postrojbe Keglevićeva straža iz Kostela (Hrvatsko Zagorje), Društvo sv. Grgur iz Požege, Rapski samostreličari, a posebno zadovoljstvo nam je ugostiti Počasno-zaštitnu bojna po prvi put na Festi koji redovno prate i čuvaju Predsjednicu RH. Veselimo se još jednoj Festi i budite uz nas i s nama jer ljudi i običaji čine Grad posebnim i vrijednim.

Živio Sveti Vlaho!

U Dubrovniku, 31.1.2018.

Tomislav Macan, predsjednik Društva dubrovačkih trombunjera

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.