Festanjuli; pomorac Nedjeljko Zelen i obrtnik Ivo Mazavac – Jednom festanjul, uvijek festanjul!

0

Festa Svetog Vlaha najveća je svetkovina u godini za Dubrovnik i područje bivše Dubrovačke Republike. A da bi se ona mogla održati potrebno je izabrati Čuvare Feste koji se biraju između pomoraca i obrtnika kao simbol blagostanja koji su donosili bivšoj Dubrovačkoj Republici. Festanjuli se biraju iz reda obrtnika i pomoraca. Ta posebna čast ove je godine pripala Nedjeljku Zelenu, kapetan duge plovidbe i obrtniku Ivu Mazavcu

Koliko ste dugo plovili i što Vam je ostalo u najboljem sjećanju?

Nedjeljko: Kroz radni vijek posjetio sam 145 gradova i luka. To iskustvo ne bih mjenjao ni zašto. Deset godina plovio sam na brodovima Atlanske plovidbe i to najviše na brodu Sv. Vlaho.

Nikad neću zaboraviti spašavanje sedam utopljenika 1999. godine 50 nautičkih milja od Tajvana. To se dogodilo u mojoj gvardiji, kada sam bio prvi časnik palube. Prošli su me trnci od glave do pete kada su oni sigurni napuštali naš brod. Kao posada broda sv. Vlaho dobili smo Plavu vrpcu Vjesnika i napominjem kako je to samo jedan dokaz kako uvijek treba pomagati. To mi je zasigurno iskustvo koje nikada neću zaboraviti.

Kako doživljavate tu čast biti ovogodišnji festanjuli?

Nedjeljko: Biti festanjul velika je čast i obveza. Biti sudionik Feste je nešto posebno, a kamoli predvoditi istu. Kada sam saznao da sam izabran bio sam oduševljen, sretan i ponosan. Nema čovjeka u Dubrovniku bilo koje vjere da neće doći na Stradun, prošetati. Život festanjula ne prestaje nakon godinu dana, zato se kaže jednom festanjul, uvijek festanjul.

Ivo: Za mene je to posebna čast, posebno veselje, ujedno i velika odgovornost zato što ima puno posla. Prije svega to je životna nagrada nakon tolikih godina sudjelovanja u festi.

Kako su vaši ukućani reagirali kada su saznali da ste ovogodišnji festanjuli?

Nedjeljko: Bili su uzbuđeni i sretni te spremni pomoći oko cijele organizacije.

Ivo: Bili su jako sretni i ponosni, posebno žena i majka. Odmah su bili spremni za pomoć oko Feste. Obitelj mi je velika podrška, isto kao i mještani sela. Iznenađen sam reakcijom mojih Popovićana, svi su spremni pomoći i ovim se putem svima zahvaljujem na podršci.

Koje su konkretno obveze festanjula?

Nedjeljko:  Obveze mene kao novog festanjula su sudjelovati u pripremi Feste, predvodit Festu, moramo napisati proglas, podijeliti ga po župama, crkvama, staračkim domovima, vrtićima, školama, fakultetima, časnim sestrama u samostanima te na kraju pozvati sve župljane u dubrovačkoj biskupiji da dođu na Festu ako je moguće odjeveni u narodne nošnje sa svojim barjacima. To je osnovno. Imamo i festanjulske večere, predavanja, obvezni smo napisati govor za objed, moramo sudjelovati na svim događanjima gdje su pozvani festanjuli te moramo sudjelovati u izboru novih festanjula.

Ivo: Do Feste moramo obići ustanove koje još uvijek nismo, slijede tribine i koncerti vezani za proslavu sv. Vlaha na kojima smo dužni prisustvovati. Nakon toga slijedi i samo otvaranje  na Kandeloru, skupljanje barjaka, podizanje naše  zastave sv. Vlaha.

Koji su vaši savjeti za sve buduće festanjule?

Nedjeljko: Neka budu odgovorni, dosljedni, ustrajani, neka žive u skladu, ali prije svega neka pročitaju život svetog Vlaha. To će im uvelike pomoći oko same organizacije Feste.

O festanjulima:

Nedjeljko Zelen je sin pok. Nikole i pok. Luce r. Riđivović, rođen je u Suđurdu na Šipanu 12. studenog 1967. godine. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u župi svog rođenja. Osnovnu školu završio je na Šipanu, a Srednju pomorsku u Dubrovniku. Na Višoj pomorskoj školi u Dubrovniku stekao je diplomu inženjera pomorskog prometa. Godine 1995. polaže kapetanski ispit i stječe naslov kapetana duge plovidbe. Deset godina plovi na brodovima Atlantske plovidbe i to najviše na brodu ,,Sveti Vlaho”. Nedjeljko je oženjen s Paulinom Kostopeć. Imaju dva sina, Nikija koji je student arhitekture u Zagrebu i Miha koji pohađa Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića. Na Sveučilištu KENT u Londonu, Nedjeljko je studirao management poslovanja u pomorskom prometu i stečeno znanje nadograđivao u Monacu i Antwerpenu. Sada je zamjenik komercijalnog direktora u domicilnoj pomorskoj kompaniji Atlantska plovidba.

Ivo Mazavac je sin pok. Pera i Luce r. Radelj, rođen je u Dubrovniku 24. rujna 1962. godine. Nastanjen je u Popovićima, župa Gruda. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva na Grudi. Osnovnu školu završio je na Grudi, a Srednju školu učenika u privredi u Dubrovniku s diplomom VK vodoinstalatera. lvo je oženjen s Anom Mandun. lmaju troje djece: Ivanu koja je učiteljica na Grudi, Mariju koja je učiteljica u Maslenici kod Zadra gdje živi sa svojom obitelji i Pera koji je student. Ivo je zaposlen u tehničkoj službi u hotelu Croatia u Cavtatu, tvrtke Jadranski luksuzni hoteli. Svi članovi obitelji prakticiraju svoju vjeru i praktičnim angažmanom daju dobar primjer drugima. Obitelj se brine za održavanje nedavno obnovljene crkve Gospe od Zaluga u Konavoskom polju.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.