GOST UREDNIK: Nikša Grljević – Daje lako biti novinar, ne bi nas ‘zapalo’

0

Kada mi je ponuđeno biti gost urednik, iskreno, teško mi je bilo odlučiti da ili ne. S pisanjem sam počeo, pratilo me veći dio novinarske karijere i iako je televizija kraljica medija, pisanje je ipak puno intimniji proces u kojem, imali tu namjeru ili ne otkrivate dio sebe

Prije svega, hvala vam što držite Glas Grada  u ruci i što mi dajete dio vašeg vremena, nadam se da ću ga kvalitetno ispuniti.

Naime, ovaj odnos, Vas i mene zasniva se na povjerenju, koje je tenero kao i svaki odnos između dvoje ljudi, pogotovo u vrijeme masovnih medija, koji svojom brzinom  utječu na veliku većinu vremena koje imate i imam na raspolaganju u danu. I upravo vrijeme predstavlja ‘sveto pismo’ medija. Rok rok, rok, rok, jedna je od temeljnih postavki svakodnevnog života i rada svakog novinara.

Često ta trka s vremenom uzrokuje greške, nedovoljno duboko obrađenu i odrađenu temu pa se možda nađete nezadovoljni. Nemojte to zamjeriti, neki su dani gori od drugih, uostalom kao i u svakom drugom poslu.

Drugi važan čimbenik je povjerenje, ono koje se stvara godinama a raspadne u sekundi. To povjerenje, čitatelji i gledatelji dragi, osnova je svega što radimo. Pravovremeno, točno, adekvatno i objektivno, pojmovi su s kojima se budimo, s kojima živimo i koje sanjamo.

Upravo to pokušavamo svakodnevno dati vama, publici o čijem sudu ovisimo.

Ne smije se zaboraviti ni odgovornost prema zajednici, pogotovo kada se radi i djeluje u sredini kao što je Dubrovnik, koji je po svemu poseban i kritičan. Upravo to je šlag na torti onoga što znači biti novinar u Dubrovniku. Svakodnevno biti među ljudima, koji su junaci ili anti junaci priča, novinskih priloga i tekstova je privilegija s jedne strane ali i opterećenje s druge strane.

Poznavati ravnatelje, direktore, gradonačelnike, načelnike i pročelnike s druge strane, koja je osobnija od one koja ‘izlazi van’ u eter  predstavlja jednu od konstanti koja je također sastavnica svakodnevnog života prosječnog novinara, koji mora i s time balansirati. I nije to lako, vjerujte, iz tjedna u tjedan iz dana u dan iz sata u sat. No kako kaže stara narodna; ‘Što se mora nije teško.’

MALA CRTICA

Moj novinarski život započeo je pisanjem, u listu Turističke i ugostiteljske škole, kratkim tekstom o tada ‘bitnim’ srednjoškolskim temama. Iako, po struci PR-ovac, pisanje me nekako uvijek prati, evo do dana današnjeg, kada završavam ovaj tekst. I uvijek, konstanta je publika, to jest vi. I na tome Vam još jednom hvala, jer bez vas, bili bi bez posla……

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.