Gost urednik: Paola Šutić, plesačica klasičnog baleta, koreografkinja, fitness i Zumba instruktorica, nutricionistica i voditeljica Plesno rekreacijskog studia Dubrovnik – Moje viđenje dubrovačke plesne scene

0

Od mojih najranijih sjećanja pa sve do danas živim s činjenicom kako je naš Grad zaista jedinstven i najljepši na svijetu. Mnogi od vas će se složiti sa mnom kako je ovaj mali kameni Grad zapravo prekrasni, jedinstveni primjerak brušenog dijamanta kojeg moramo paziti, čuvati, njegovati i jednog dana ga prepustiti sljedećim generacijama koje tek dolaze

Naš Grad, pored svoje neprocjenjive ljepote i unikatnog, bogatog nasljeđa, Grad je kulture, umjetnosti, plesa i športa.

Kad je riječ o djeci i mladima, većina dubrovačke djece od vrtićke dobi pa nadalje uključena je u neku vrstu umjetničke ili športske aktivnosti. Danas se, pored redovne nastave, u  školama nude mnoge izvan nastavne aktivnosti gdje je svako djete u mogućnosti izabrati i pohađati aktivnost koju želi i voli. Poznato je kako je bavljenje plesom, sportom ili bilo kojim drugim oblikom fizičke aktivnosti korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Bavljenje ovim aktivnostima predstavlja izvanredno odgojno sredstvo koje omogućava djeci i mladima da razviju svoje humane kvalitete, te istovremeno promovira autentične ljudske vrijednosti.

Danas ću se osvrnuti na plesnu aktivnost i plesnu scenu u našem Gradu, za koju mogu reći da je u zadnje vrijeme uistinu prilično zaživjela. U Gradu se formiralo više plesnih udruga, koje se bave raznim plesnim izričajima, dok u mojem djetinjstvu mogućnost plesnog izbora nije ni postojala. U školskoj dobi, ako si se želio ozbiljno baviti plesom mogao si se upisati u Folklorni ansambl Linđo ili na klasični balet u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.

Od kada znam za sebe volim plesati. Od svoje treće godine života pa do polaska u školu, plesala sam u grupi malih balerina, u tadašnjem jedinom plesnom izboru za malu djecu u Gradu. S navršenih devet godina upisala sam se na klasični balet u Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Velika sreća je da sam ja zapravo obožavala tu svoju aktivnost – klasični balet i baš taj jedini izbor je nudio upravo ono što zaista želim. Baletno školovanje u Dubrovniku, a potom u Zagrebu – izgradilo me je i usmjerilo u pravcu koji danas s ponosom živim, radim i volim. Baletno školovanje zahtjevalo je posebni režim života uz veliko odricanje i ulaganje napora tjelesne i psihičke prirode. Tijekom i po završetku školovanja ne postaješ samo plesač, učiš se i izgrađuješ u kulturi, disciplini, poštovanju, suradnji, stječeš zdrave životne navike.

Na povratku u Grad, zaintrigirana spoznajom o nerazvijenoj dubrovačkoj plesnoj sceni,  nastavila sam se dodatno educirati i usavršavati u plesnoj branši, kako bi i sama mogla doprinjeti unapređenju iste. Osnovala sam svoj studio – Plesno rekreacijski studio Dubrovnik i krenula s podučavanjem djece, mladih i odraslih. Predstavljajući inovativne i različite plesne programe, ponudila sam Gradu i našim sugrađanima sasvim nešto novo i drugačije. Naši plesni programi usmjereni su na cjelokupan tjelesni, intelektualni, emocionalni, osobni i socijalni razvoj svakog pojedinca. Polaznici naših plesnih programa izvrsno  napreduju, druže se, formiraju prijateljstva. Kontinuirano nastupamo, sudjelujemo na raznim manifestacijama i događanjima, organiziramo vlastite plesne produkcije, putujemo na međunarodna plesna natjecanja. Na svim dosadašnjim plesnim natjecanjima nizali smo velike uspjehe i osvajali brojne nagrade. Upravo ovih dana putujemo na Svjetsko plesno prvenstvo u Rim, Italiju, gdje ćemo se potruditi predstaviti naš Plesni studio i svoj Grad u najboljem svjetlu.

Za unapređenje i boljitak života u našem Gradu, osim očuvanja postojeće baštine, potreban je stvaralački razvoj u svakom pogledu. Pa tako je potrebno razvijati i unapređivati plesnu kulturu i podržavati njen razvoj.

Kao i prije sedam godina, kada sam osnovala svoju udrugu i krenula s radom iste, kreirajući razne plesne, fitness i nutricionističke programe namjenjene djeci, mladima i odraslima, a tako i danas, jedan ključni problem ostao je isti… osigurati adekvatan prostor za ples i treniranje. U Dubrovniku je i dalje nemoguće pronaći dovoljno velik i prikladni prostor za izvođenje redovnih plesnih i športskih aktivnosti. Grad Dubrovnik radi na toj problematici i iskreno se nadam da će rješenje uskoro i uslijediti.

Djeca i mladi su naša budućnost, potrebno im je dati mogućnosti i prostora za kvalitetno i kreativno korištenje slobodnog vremena, kako bi se kroz odrastanje razvili u pozitivno orjentirane i zdrave građane. Imamo priliku postaviti zdrave temelje za daljnji napredak, razvoj i boljitak Dubrovnika, jer naš Grad može i zaslužuje bolje.

 

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.