Građani Sarajeva neugodno iznenađeni plakatima sa Pavelićevim likom

0

Stanovnici sarajevskog naselja Dobrinja u ponedjeljak navečer šokirani su plakatima sa istaknutim nacističkim znakovljem, simbolima fašističke tvorevine Nazavisne Države Hrvatske uz oznaku Ustaškog pokreta i proustaški tekst. Čitatelji portala Klix.ba koji žive u tom dijelu glavnog grada BiH uznemireni su pojavom zbog koje je pozvana policija. Građani su odlučili i samoinicijativno ukloniti plakate kako bi neprimjeren sadržaj što prije nestao sa ulica inače mirnog sarajevskog naselja. “Mi smo to našli i skidali. Komšije su pozvale policiju da prijave uznemiravanje.
Zaljepljeno je na nekoliko haustora, bandera i zakačeno na brisače od auta”, rečeno je za naš portal. Operativni centar MUP-a Kantona Sarajevo je potvrdio slučaj dodavši da je u tijeku policijski uviđaj.

Na plakatima se veliča nacizam, ustaštvo i poglavar NDH Ante Pavelić, a tekst je sažetak “čestitke” iz 1968. godine, objavljene na dan godišnjice osnivanja NDH koju potpisuje ustaški komandant i zločinac Vjekoslav Luburić. Luburić je između ostalog bio komandant u logoru Jasenovac u kojem je likvidirano oko 100.000 osoba, među kojima najviše Srba, Roma i Jevreja. Među ubijenima bilo je između pet do 12 tisuća Hrvata i Bošnjaka. Nakon rata je uspio pobjeći u Španjolsku gdje je i ubijen 1969. godine

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.