Ivana Marija Vidović s ansamblom Croazzola Concertante oduševili publiku u Poreču

0

U petak, 7. srpnja, svečano su otvoreni 56. Koncerti u Eufrazijani, jedan od najdugovječnijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, koji tijekom srpnja i kolovoza u Poreč dovodi renomirane glazbenike iz zemlje i svijeta. Spoj vrhunske glazbe i impozantnog ambijenta porečke Bazilike privukao je nemali broj posjetitelja, a ako je suditi po otvorenju s ansamblom Croazzola Concertante, ljubitelje klasike čeka ljeto u kojem će zaista moći uživati. Dan ranije, 6. srpnja, Croazzola Concertante nastupila je u crkvi sv. Martina u sklopu koncertne sezone u Taru, gdje su ispraćeni uz pljesak i ovacije. Publika nije bila ništa ravnodušnija ni u petak u Eufrazijevoj Bazilici, gdje je Croazzola izvela skladbe Rossinija, Ruttera, Zeljenke, Bobića i Piazzolle, a na bis su izišli skladbom “Por una Cabeza” Carlosa Gardela, poznatim tangom iz filma “Miris žene”. Uz publiku, oduševljenje Eufrazijevom Bazilikom i izvrsnom akustikom nisu krili ni izvođači.

Dubrovkinja Ivana Marija Vidović na klaviru, Zagrepčani Krešimir Marmilić i Petar Haluza na violini, te Marta Bergovec na violi, Riječanin Vinko Grubešić na violončelu te Saša Špoljar iz Varaždina na kontrabasu svrstavaju Eufrazijanu u jedne od najljepših prostora za nastupe uopće. U stoljetnom zdanju pod zaštitom UNESCO-a neki su od njih nastupili prvi put, drugi su se vratili nakon niza godina, no svi se slažu da je Eufrazijana mjesto na kojem je svirati čast, odgovornost i veliki užitak.

Ni organizatori 56. Koncerata u Eufrazijani ne kriju zadovoljstvo ovim otvorenjem sezone. Vesna Tripar, v.d. ravnatelja, u uvodnom je govoru istaknula pedesetogodišnju tradiciju, visoku umjetničku vrijednost i međunarodni značaj ove manifestacije, a Nadja Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika, službeno je otvorila koncertnu sezonu.

Svoje dojmove je podijelio i David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti Učilišta: “Prije svega, veseli nas ovako brojni odaziv publike koja je imala priliku doživjeti veoma atraktivan, dinamičan i dramaturški dobro osmišljen koncert. Koncerti u Eufrazijani definitivno su tradicija koju treba njegovati i jedno posebno glazbeno iskustvo za svakog posjetitelja…”

Poreština.Info i Glas Istre, Kultura

Fotografija: Zvonimir Sviben

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.