Izložba ‘Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu’ otvorena u Sponzi (FOTOGALERIJA)

0

Izložba ‘Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu’ otvorena je sinoć u Sponzi. Riječ je o izložbi konzervatorsko-restauratorskih radova na dokumentima i drugom arhivskom gradivu iz Državnog arhiva u Dubrovniku iz razdoblja Dubrovačke Republike. Autorice izložbe su Nataša Miloslavić i Gabrijela Savinović, magistrice restauracije papira i zaposlenice Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Izložba je nastala kao rezultat trogodišnje suradnje Hrvatskog restauratorskog zavoda, Državnog arhiva Dubrovnik i Društva prijatelja dubrovačke starine. U posljednje tri godine suradnje restaurirano je čak 209 dokumenata i 11 kodeksa.

Na jednostavan su način htjele prikazati sve faze radova te široj publici pokazati kako su dokumenti Dubrovačke Republike izgledali. Prilikom pripreme naišle su na zanimljive podatke kako su stari Dubrovčani još prije 700 godina, vodili brigu o zaštiti svoje baštine. Radilo se o brojnim primjerima preuvezivanja i prepisivanja oštećene baštine, a pazilo se i na vrstu materijala.

Dubrovački arhiv, prema riječima ravnateljice Nikoline Pozniak, još od razdoblja Dubrovačke Republike brine i pazi na svoje dokumente te ih s posebnom pažnjom predaje u ruke onima koji prave najbolje skrb za njih.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić koja je kazala kako je Gradu Dubrovniku posebno drago kad se ostvaruju projekti koji pokazuju kakva je moć suradnje, kreativne ili financijske, a koja iznjedri ovako vrijedan projekt.

Izložbu možete pogledati svakog dana do 19 sati, a ostaje otvorena do 20. studenog.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.