Kajgana ili omlet

0

Marija Znika iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u zbirci jezičnih savjeta Biblioteke Hrvatskoga radija  Govorimo hrvatski u članku koji smo neznatno skratili, piše kako se opredijeliti za jednu, a ne za neku drugu riječ istoga značenja. “Riječ kajgana došla nam je kao naziv za određenu vrstu jela iz perzijskoga preko turskoga jezika. Danas u književnom jeziku postoji za tu riječ više zamjena: pržena jaja, uljevača, omlet, pražetina, cvrtj(ć)e… Čini se da je u upotrebi najčešća riječ omlet, koja pak dolazi iz francuskoga jezika i označuje vrstu prženoga jela od tučenih jaja i mlijeka. Omlet posebno rado pišu ugostitelji na svojim jelovnicima. Zvuči europejskije od prženih jaja ili cvrća na primjer. Kako god da jest, kajgana se u hrvatskom jeziku zamjenjuje kojom od bliskoznačnica. Dok je kajgana samo kajgana sama, moguća je zamjena kojom od spomenutih bliskoznačnica. Problem nastaje kad se takva riječ nađe u izričaju, koji tek kao cjelina nešto znači i kojemu se značenje ne može izvući iz njegovih pojedinačnih sastavnica nego tek iz njega kao cjeline. Budući da tek sve sastavnice čine cjelinu, nemoguće je bilo koju od njih zamijeniti drugom, jer bi se tada promijenilo i značenje cijelog izričaja. Tako ni u izričaju Košta kao svetog Petra kajgana, koji znači da je što jako skupo, ne možemo riječ kajgana zamijeniti riječju omlet ili pržena jaja ili cvrće jer bi to zvučalo smiješno i, što je najvažnije, bilo bi besmisleno.

Upamtimo: riječi izvan izričaja većinom možemo zamjenjivati drugima, bliskoznačnima. S riječima u izričajima (tzv.f razama i idiomima) valja biti oprezan – ne smijemo ih zamjenjivati drugima,jer se tada mijenja značenje izričaja. Stoga se kajgana općenito, kao naziv za vrstu jela, može reći omlet, pržena jaja, cvrće, ali u izričaju košta kao svetoga Petra kajgana, riječ kajgana mora ostati, ne može se zamijeniti drugom riječju bliska značenja, ako se želi upotrijebiti baš taj slikovit izričaj za opis nečega što je jako skupo”. K.T.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.