Karizmatični Oi Dipnoi otvara 9. Epidaurus

0

Epidaurus priča se nastavlja. U srijedu 9.9. otvorit će svoja vrata po deveti put, 9. Epidaurus festival. Uz zvuke sa Sicilije, zanimljivih prizvuka tradicionalnih instrumenata s otoka, a uz novitete koje su unijeli u siciljanski melos, s glavnim tumačima Mario Gulisano (glas, te instrumenti bodhràn, cajon, dumbek, tamburin, židovska harfa), Marco Carnemolla – fretless bas gitara i vokal, te Valerio Cairone – mala harmonika, gajda, vokal s koncertom Živahni Mediteran festival će započeti.  Glazbenicima će se pridružiti i autentičan ples uz tradicionalne plesače Antonija Litrica & Stefaniju Tanteri. Deveti Epidaurus festival prvi će put svoja vrata otvorit na Ljetnoj pozornici u Cavtatu, 9.9. srijeda s početkom u 20:30.

U petak, 11. rujna s početkom u 20h će se u Domu kulture u Cavtatu otvorit izložba stalne suradnice Epidaurus festivala, Luce Đuraš. Izložba je posvećena s mišlju i djelom na prijateljicu i neumornu sugrađanku, slikaricu Marusju Brautović koja je bila prijatelj i član festivala od samog osnutka 2007. godine. Netom poslije otvorene izložbe pod naslovom Marusji na isom mjestu u 20:30 održat će klavirski recital nazvan Nježni klavir priznata francuska pijanistica Sophia Vaillant.

  1. rujna u 20:30 na Ime Marijino, baš kako “toka” u Cavtatu, u crkvi Gospe od snijega pod Bukovčevom oltarnom slikom gdje Gospa čuva Cavtat i sve svoje mještane, održat će recital naša ugledna mezzosopranistica, prvakinja HNK u Zagrebu, Diana Hilje uz pratnju na jedinstvenim, raritetnim orguljama prof. Margit Cetinić. Koncert nosi naslov Ave Maria.
  2. rujna u 20:30 također u crkvi Gospe od snijega održat će se koncert Mediteransko putovanje u kojem će nastupit glazbenici iz Hrvatske i Albanije. Po prvi put na Epidaurus festivalu priznati kvartet Kadenca iz Zagreba kojemu će se kao solisti i suradnici pridružiti kolege pijanistica Ivana Marija Vidović, klarinetist i violinista iz Tirane Fatos Qerimaj i Lorenc Radovani.
  3. rujna u 20:30 u Domu kulture u Cavtatu nastupit će ovogodišnji odabranici u programu kojeg Epidaurus festival vrijedno organizira od samog osnutka a pod nazivom Mladi talenti. Ovogodišnje perjanice su nagrađivane osamnaestogodišnjakinje Sarah Skopljak (BIH), te Fatjona Maliqi (Kosovo).

Epidaurus festival voli iznenadit svoju publiku pa će tako ove godine na taraci vile Banac 19. rujna u 20:30 zatvoriti ovogodišnji festival, a otvorit zastor novom svom projektu Hommage a Olga Solovjeva sa svečanim koncertom posvećenim proznatoj ruskoj balerini, pedagoginji, te humanistici, zaljubljenici u Cavtat u kojem se skrasila sa sestrom Lidijom, te davne 1949. tamo pokrenula folklorni baletni odjel pod imenom Baltazar Bogišić. 1953. ustanovila je baletni studio pri Državnoj muzičkoj školi u Dubrovniku. To su temelji današnjeg uspješnog baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Bespotrebno je isticati da se ovakve persone grate ne smije nikad zaboraviti.

Dobro nam došli!

Marusji Brautović

Marusji Brautović

Epidaurus Festival, Croatia
Email: epidaurus.festival@gmail.com; info@epidaurusfestival.com;
www.epidaurusfestival.com

 

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.