Karneval u Muzeju i galeriji Konavle

0

Na ultime, 13.2.2018. U Kući Bukovac je bilo vrlo živo. Maškarani posjet Udruge ljubitelja hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota, vodstvo Dominala Ivice Kipre koji je upoznao posjetitelje sa cavtatskim običajima maškaravanja te spaljivanje karnevala na rivi

Na dječjoj radionici u Kući Bukovac muzejska pedagoginja Muzeja i galerija Konavala Petra Kralj Fox je sa djecom izradila Slamka, cavtatskog karnevala kojeg su optužili za sve svoje jade u ovoj godini. Nakon čitanja tastamenta, zapalili su ga kao krivca za kojim nitko nije plakao. Cavtačani su se okupili oprostiti se sa karnevalom a tako i sa pokladama za ovu godinu.

Zabava se nastavila uz tratimjenat u Kući Bukovac.

Muzeji i galerije Konavala izrazito se ponosni što sudjeluju u održanju običaja u nestajanju,a toliko važnom i specifičnom za Cavtat. Premda su karnevali poznati svugdje, u Cavtatu je ovaj dio tradicije razvio specifičnosti malog mjesta koje zavrijeđuju trud da se održe za neka bolja vremena za baštinu. Od različitih vrsta maškarani, preko procesije dominala, balova i spaljivanja, Cavtat je u prošlosti živio za veljun.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.