Kazna za vožnju s mobitelom raste na 1500, a za nekorištenje pojasa na 1000 kuna

0

Kako bi crne brojke bile manje, MUP radi na novom Zakonu o prometu. Neke predviđene kazne bit će trostruko strože i to za vozače recidiviste.

Pojašanjavaju da se ide u dodatno pooštravanje novčanih kazni za recidiviste za nekoliko najopasnijih prekršaja: prolazak kroz crveno bez smanjenja brzine ili uz povećanje brzine, vožnja pod utjecajem alkohola, iznad 1,5 promila, odbijanje alkotesta te vožnja bez vozačke dozvole.

Od ostalih prekršaja, razmišlja se o povećanju kazni za nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisan prijevoz djece. Tako bi ubuduće kazna za nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje bila 1500 kuna, a za nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisan prijevoz djece povisila bi se s 500 na 1000 kuna.

Najviše polemika oko prijedloga iz novog Zakona o sigurnosti prometa izazvala je mjera oduzimanja automobila.

“Primarno se ide prema recidivistima u najtežim prekršajima.Ne bi se oduzimao automobil ni kod prvog ni kod drugog prekršaja – već samo ako postoje dvije pravomaćme presude, ako ga treći put počini, onda bi se išlo s oduzimanjem automobila.” kazao je Robert Čop, iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Na koliko će se oduzimati automobili?

“U konačnici svako oduzimanje mora proći sudsku kontrolu, to znači da će ovisiti o sudskoj odluci”, pojašnjava.

Što se tiče aktualne statistike, ona potvrđuje da su najšešći uzroci teških prometnih nesreća sljedeći; prevelika brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, distrakcija i nepoštivanje pravila o prednosti prolaska.  2019. se na hrvatskim cestama planira postaviti dodatni broj kamera za nadzor brzine.

Strože kazne i policijske kontrole trebale bi smanjiti broj nesreća sa smrtnim ishodom. Crne brojke još su uvijek velike, no ipak manje nego prethodnih godina. Prema podacima koje je iznio Čop, do 5. prosinca u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama poginulo 297 osoba, što je 11 manje nego do istog datuma 2017.

Prije deset godina, naveo je Čop, do tog datuma u prometnim nesrećama poginulo je dvostruko više ljudi – njih 664. Novi Zakon o prometu i više novčane kazne, predviđa Čop, stižu nam prije ljeta 2019.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.