Kiseli kupus

0

Pri vrhu liste omiljenih zimskih namirnica svakako se nalazi i kiseli kupus. Uz kobasice, u verziji na žlicu ili na salatu, s ovom se namirnicom jednostavno ne može pogriješiti. Sjajno će se slagati u robusnim, domaćim jelima, ali i finim restoranskim delicijama. Osim što je namirnica bogata vitaminima, štiti imunitet i posjeduje specifičan, pomalo zarazan miris, kiseli kupus slovi za jednu od najsvestranijih namirnica

Sastojci:

500 g rezanog kiselog kupusa

1 glavica crvenog luka

3-4 češnja češnjaka

malo pancete,kobasice,kože pancete…

1/2 žličice papra

1 žlica koncentrata rajčice

malo peršina

sol po potrebi

malo masti i ulja

Priprema:

Ribani kiseli kupus ako je puno kiseo isperite u hladnoj vodi, ali nemojte previše. Dobro ocijedite.

Pancetu izrežite na tanke šnite pa na kockice. Ako koristite kobasice, ostavite ih ucijelo.

Crveni luk, češnjak i peršin sitno narežite.

Neka vam orijentir bude da je za 500 g kiselog kupusa dovoljno staviti 3 tanke šnite dimljene pancete.

Na masnoći, najbolje pola mast-pola ulje, popržite sitno rezan crveni luk da zastakli. Dodajte ocijeđen kupus i dinstajte 20-tak minuta na tihoj vatri, otklopljeno. Često promiješajte da ne prigori.

Onda dodajte suho što imate: pancetu, kobasice, kožice pancete, pršut… i sitno rezan češnjak. Miješajte na vatri još 10-15 minuta, pa ulijte otprilike 2 dl vode. Poklopite i kad prokuha smanjite vatru i kuhajte cca 1,5 sat, često miješajući i po potrebi podlijevajući vodom da ne ostane suho. Nemojte da pliva u vodi, uvijek neka vode bude samo pri dnu posude.

Na pola kuhanja popaprite, dodajte sitno rezani peršin, razmućenu rajčicu i po potrebi dosolite.

Kupus je bolji što se duže dinsta.

Na kraju kupus treba ostati skoro suh.

Izvor: coolinarka

 

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.