LAGALI STE O MENI I O MOJOJ DJECI! Burna rasprava na tribini o cijepljenju

0

Znanstvena tribina naziva “Istina o cijepljenju” održana je sinoć na Sveučilištu u Dubrovniku. Nakon izlaganja sudionika tribine, doktora epidemiologa Bernarda Kaića, Mata Lakića, infektologinje Ljiljane Betice Radić te pedijatrice Marije Radonić, uslijedila su pitanja građana i burna rasprava koja se u jednom trenutku otela kontroli.

“Cijepite svoju djecu, ako se dogodi da neko dijete u vrtiću umre, nemojte mi reći – nisam vas upozorio”, kategoričan je bio u svom izlaganju dr. Mato lakić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo što je potaknulo lavinu komentara i dobacivanja iz publike koju su činili uglavnom dubrovački roditelji.

“Ako cjepivo ne uzrokuje autizam, nego loša hrana i mobiteli kako ste prezentirali, kako komentirate pravomoćnu presudu talijanskog suda u korist oštećenika, roditelja djeteta koje je nakon cjepiva razvilo autizam?”, bilo je pitanje namijenjeno dr. Bernardu Kaiću.

“Nisam rekao da autizam uzrokuju mobiteli ili hrana nego sam usporedio korelaciju, a presuda jednog suda ne može biti dokaz u medicini i na tome se ne temelji medicina”, odgovorio je dr. Kaić.

“Što mogu učiniti roditelji čije je dijete dobilo neku nuspojavu cijepljenja ili je oštećeno na bilo koji drugi način, tko će snositi odgovornost?”, moglo se čuti iz publike.

“Tužiti državu”, odgovorio je dr. Kaić i dodao kako bi bilo lakše da imamo jedan odštetni fond za takve slučajeve te naveo kako u Europi postoji 13 takvih fondova no kako opet oštećenici nisu zadovoljni rezultatima jer se opet nuspojave moraju dokazati kao uzročno posljedična veza pa takvi procesi dugo traju.

“Zašto ste necijepljenoj djeci zabranili vrtić, a niste recimo školu?”, moglo se čuti iz publike.

“Procijepljenost u vrtićima je bila niska, a u školama puno bolja. baš zbog toga nije došlo do epidemije u vrtićima jer da je samo jedno dijete bilo zaraženo, nastala bi katastrofa”, odgovorio je dr. Lakić, a dr. Kaić se nadovezao riječima kako je “ponosan što su u Dubrovniku protuepidemijskim mjerama uspjeli zaustaviti širenje ospica”.

Iz publike se javila Helena Begenišić, majka troje djece od kojih čak dvoje ima autizam, s tim da je kod jednog utvrđen i ADHD. Kazala je da treće dijete koje je zdravo i koje danas ima 7 godina ne misli cijepiti.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.