Fina krepka juha od celera, povrća pomalo zapostavljenog u našoj kuhinji. Uz dodatak gambora dobije se laganiji ručak.
Sastojci za 4 osobe
1 kom korijen celera (cca 600-700 g)
1 kom crvenog luka
40 g masla
60 ml bijelog vina
1 litra temeljca ili vode
100 ml vrhnja za kuhanje
sol, papar
sjeckani petrusin
400 g gambora(očišćenih)
Luk nasjeckajte, celer ogulite i narežite na kocke. Na otopljeno maslo staviti luk i celer, prodinstati da se dobije lagano smećkasta boja. Zaliti vinom, neka malo ispari pa dodati temeljac ili vodu. Kuhati 20-30 min. Izmiksamo štapnim mikserom u glatku smjesu, posolimo, popaprimo po okusu, dodamo vrhnje za kuhanje istavimo na vatru da još jednom lagano zavrije.
Gambore poprigamo na tavi na 2 žlice maslinovog ulja nekih 2-3 minute.
Juhu serviramo i dodamo na vrh gambore, nasjeckani petrusin i može se pokapati s par kapi maslinovog ulja.