Lakše je oprat’ pare, nego ruke

0

Sigurno mu je knjigovođa zaboravio odnijet’ porezni virman u banku. I to nema nikakve veze s punom valižom opranih solada, koje je iz banke, nekoć nosio svome nogometnom Stvoritelju

Nije bilo dosta, što je bivši EU dužnosnik, a sadašnji hrvatski Premijer poručio Rusima, kako se Europi ne sviđa, što oni dopremaju vojsku i tehniku na granice koje štiti NATO, nego je i naša predsjednica, ponudila Amerikanima slanje kontigenta naših vojnika na stacionar u Baltičkim zemljama, nedaleko granice s Rusijom. Mladi Hrvati, za sigurno jedva čekaju, da malo putuju po Baltiku i usput pomognu tamošnjim državicama u zaštiti njihovih zemalja. Prije odlaska, njihovi roditelji predložit’ će predsjednici, da prvo ona, preseli svoj ured, neđe uz granicu s Rusijom, a onda im s puškom u ruci pokaže, kako će branit Europu od najezde Rusa. Ona ima iskustvo s NATO-om… i to.

Vlada je mudro priznala, da nam nije baš najbolje išlo ovih 25 godina, pa je odlučila krenut’ iz početka. Tad’, iza rata, Hrvati nisu odma’ navalili kupovat’ nova auta, nego polovna, radi neimaštine, pa je trgovina polovnim autima, cvjetala. I opet će nas, tvrdi opozicija, vratit’ u ta prošla vremena, jer su kažu, novim trošarinama smanjili cijene skupim autima, a poskupili one jeftinije. Vlada se s ovim, naravno ne slaže. Ako su građanima, trošarine na male aute prevelike, neka kupuju velike aute, s nižim trošarinama. Nije to ništa novo; odavno je Francuska kraljica rekla ono povijesno, da, ako građani nemaju kruha, vrlo važno… neka jedu kolače. Mada se tvrdi, da je to rekla, kad’ je imala – jedanaest godina.

Britanski fizičar i kozmolog, onaj što govori preko kompjutera i putuje po svijetu s konzilijem doktora, mog’o je odabrat’ bilo koji grad na svijetu, za učeno predavanje o podrijetlu svemira. A on odabr’o baš konferenciju na Pontifikalnoj akademiji u Rimu.Prvo je posjetio Svetoga Oca.

A onda mu, sutradan, nije vrag d’o mira, nego je brojnim prisutnima tvrdio,da je vjerovanje, kako nas čeka raj ili zagrobni život–bajka. Za one ljude, koji se boje smrti. Ma zamisli ti njega!?

Priča se (doduše neprovjereno), da je usred Vatikana, ispod slike sv.Ilije rek’o, da je nebeski grom – obični elektricitet. Nije potvrđeno, je li ga, radi tega, Bog kaštig’o, ili mu je jednostavno izbio kuršlus u električnoj stolici, ali nedugo poslije, hospitaliziran je u bolnici u Rimu, žaleći se, da mu nije dobro. I to u bolnici, u kojoj se liječe Pape i kardinali. Iako je čuveni učenjak uvjereni ateist i bajkomrzac, to mu nije smetalo. Nego eto…, pa što mu Bog da!

Ovih su dana neki mediji objavili slike kuća, vila i stanova naših političara, bivših i sadašnjih, što je izazvalo veliku pažnju i divljenje u javnosti.

Neki ljubomorni porezni obveznici su to odma’ komentirali riječima, kako bi dobar broj vlasnika, tih velebnih građevina, mirito preseljenje u Remetinac, bar dok se ponovno ne obnovi – Goli otok!

A medije izazivaju, da svoje novinare – istraživače, pošalju na teren, uglavnom ruralni, kako bi pronašli i uslikali, rodne kuće istih tih političara.

Da više ništa nije mukte, to znamo već, od kako smo svoji u svojoj državi.

A kad‘ imaš svoju državu, onda je normalno, da bez pogovora plaćaš svoj doprinos, za one, koji je vode. Kako u gradu, tako i u državi. Znajući to, Hrvati ne protestiraju, ni radi najvećeg PDV-a u Europi, ni najskuplje vode, grijanja, hrane i ostaloga. A sve zato, da pomognemo političkom vodstvu naše domovine, da svoje plaće, dnevnice, kuće i aute, mogu usporedit‘ sa svojim kolegama iz drugih europskih članica. Ne možeš bit‘ jado, među svim tim bjelosvjetskim stručnjacima.

Ne buni se naša čeljad, ni radi skorog poskupljenja auta, ili auto puteva.

Jer, takva su vremena došla. Evo na primjeru bogate Njemačke. Oni su izračunali, da više nisu bogati, da bi išta davali mukte. Nego će naplaćivat’ auto ceste. Ali samo strancima, iako su im to zamjerali u EU. I prijetili im sudom!

Tako će dvomjesečna njemačka vinjeta, (za strance) koštat, od sto do dvjesta kuna. Prema temu, koliko im dimi iz auspuha.

Naši stručnjaci za auto ceste se čude, što inače pametni Nijemci, uvode vinjete, a ne keš, k’o unas. Da su upola pametni, koliko se vjeruje, mogli su zaposliti makar stotinjak tisuća nečije rodbine, na naplatnim kućicama.

U nas bi takva vinjeta koštala, brat bratu, dvije tri tisuće Eura, jer nama minut vožnje košta više od 50 lipa. Da ne govorima, što bi tisuću i po radnika Hrvatskih cesta, ostalo bez posla.

I zato, višesatno ljetno gužvanje na naplatnim kućicama i nije velika cijena za spas brojnih trudbenike u propaloj firmi, čije dugove svi moramo vraćat’.

A to, zašto su Nijemci jeftiniji od nas; znalci kažu, zato, jer oni imaju trinaest tisuća kilometara autobana, a mi imamo trinaest tisuća političara i njihovih jataka, koji su sebe ugradili, u cijenu našega auto puta. Jes’ da mi pripadamo Europi, ali propadamo– sebi.

Fali para i drugim zemljama. Evo iz Španjolske se čuje, kako su tamo brojni slavni nogometaši – utajili porez. Jedva su to dočekali neki nekršteni neprijatelji najdražega nam sporta, pa su se narugali svim tamošnjim igračima, i škurima i bijelima, kako se tobože, prije utakmice, na sred stadiona prekrste. U ime Oca i Sina…. A porez ne plaćaju! Ma razumio bi čovjek, kad’ neki jadnik s petsto Eura plaće, muti nešto, kako ne bi platio porez, ali oni i njihovih petsto milijuna…

A kako svake sportske vijesti u nas, počinju pohvalama našim slavnim nogometašima u pečalbi, ovega puta su spomenuli i našega maloga meštra od fuzbala, s bjondom kosicom i franzetama. Za njega bi svi ruku u vatru stavili, da nije ništa kriv. Sigurno mu je knjigovođa zaboravio odnijet’ porezni virman u banku. I to nema nikakve veze s punom valižom opranih solada, koje je iz banke, nekoć nosio svome nogometnom Stvoritelju. Nije se niti oznojio.

Lakše ti je oprat’ pare, nego ruke. S rukama čovjek nikad nije – načisto.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.