Marijana Capurso Kulišić, predsjednica Općinskog suda u Dubrovniku – Novi posao, novi izazov

0

Marijana Capurso Kulišić odnedavno je nova predsjednica Općinskog suda u Dubrovniku. Još za vrijeme studija na zagrebačkom Pravnom fakultetu odlučila se za karijeru u pravosuđu. Razlog zašto se kandidirala na mjesto predsjednice Općinskog suda u Dubrovniku je želja da svojim iskustvom poboljša percepciju Općinskog suda i pravosuđa. Iako je sam posao poprilično stresan i zahtijevan, kaže da je u potpunosti zadovoljna svojim izborom. Voli svoj posao i nada se da će tako i ostati. A na pitanje što bi bila da nije odabrala ovu struku, odgovara kako bi vjerojatno bih bila učiteljica jer je prilikom upisa na fakultet to joj je bila moja druga

Odnedavno ste predsjednica Općinskog suda u Dubrovniku. Kako je tekao Vaš put do ove pozicije?

U pravosuđu sam od kraja 2004.godine. Prvo kao sudski vježbenik Županijskog suda u Zagrebu, potom kao sudski savjetnik Županijskog suda u Zagrebu, a nakon toga radila sam poslove sudskog savjetnika pri Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. S tog mjesta sam imenovana sucem Općinskog suda u Dubrovniku i stupila na dužnost 1.rujna 2009. Od tada radim kao sudac na građanskom odjelu tog suda.

Koliko će vam biti izazovna sadašnja uloga presjednice suda Općinskog suda Dubrovnik i koje su sve vaše obveze?

Svaki novi posao donosi nove izazove. S obzirom na dosadašnje iskustvo i dobro  poznavanje suda kojim sada rukovodim, njegove prednosti i nedostatke, smatram da mi je donekle olakšana pozicija. Pored suđenja kojeg, za sada, ne mislim u potpunosti izostaviti, brojne nove uloge su u nastojanju što bolje organizacije sudovanja i sve one propisane Zakonom o sudovima.

Koji su najveći problemi s kojima se Općinski sud u Dubrovniku susreće?

Najveći problem s kojim se sud trenutno susreće je dosta veći broj spisa u radu po sucu nego što je to u drugim općinskim sudovima. To utječe na dugotrajnost sudskih postupka, a što je uglavnom razlog nezadovoljstva stranaka. Razlog tome je kontinuirani manjak sudaca od onog broja koji je predviđen. Nadam se da ćemo tome uskoro doći u kraj s obzirom da očekujem popunjavanje upražnjenih sudačkih mjesta.

Jesu li Općinski sudovi prezatrpani?

Mislim da sam vam odgovor na ovo pitanje dala u prethodnom odgovoru.

Je li pravno utemeljena mogućnost legaliziranja nekretnine, ukoliko osoba nije vlasnik zemljišta na kojem se nalazi i zašto?

Da, postupci legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada propisani su Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine broj 86/12,143/13, 65/17). kojim se nastoji riješiti problem bespravno izgrađenih objekata a s time u vezi i uvesti red u prostorno uređenje države. Postupci legalizacije ne utječu na pravo vlasništva legaliziranih objekata.

Reforma katastra. U kojem smjeru bi trebala ići i kako uskladit “zapisano” sa stvarnim stanjem?

Načelno ideja o zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastara je dobra. Međutim, osnovni problem s kojim se susrećemo je neusklađenost podataka o površinama i oblicima zemljišta u katastru i  zemljišnim knjigama, različitost u upisanim vlasnicima i posjednicima nekretnina. Potrebno je provesti sustavnu obnovu zemljišnih knjiga, a koji postupci zahtijevaju vrijeme, dodatna materijalna sredstva, suradnju lokalnih jedinica, ali ono što je najvažnije dodatnog stručnog kadra koji bi te postupke provodili s obzirom da s postojećim kadrom, nismo u mogućnosti provoditi postupke bez utjecaja na rješavanje redovitih poslova. Nadam se da ćemo u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, uskoro riješiti i pitanje obnova zemljišnih knjiga,

Decentralizacija sudstva. U kojem smjeru bi trebalo ići?

Smatram da je analizom dosadašnje efikasnosti i ekonomičnosti postojeće mreže sudova, moguće utvrditi na kojim područjima je dosadašnja organizacija mreže sudova dala pozitivne rezultate.

Kao žena na čelnoj poziciji smatrate li da su žene i muškarci ravnopravni?

Da, barem u sustavu u kojem radim već 14 godina, nisam nikada osjetila tu neravnopravnost.

Imate li neki hobi i stignete li to uz posao?

Izvan posla isključivo se bavim svojom obitelji, tako da nemam vremena za hobije.

Da niste odabrali ovu struku što biste bili?

Od kada sam odabrala ovu struku nisam razmišljala o tome što bih drugo mogla raditi. Volim svoj posao i nadam se da će tako i ostati. A kad me već pitate da nisam odabrala ovu struku, vjerojatno bih bila učiteljica jer je prilikom upisa na fakultet to bila moja druga opcija.

 

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.