MARKO POTREBICA – ‘SVE ZA DOBROBIT DUBROVNIKA I DUBROVČANA

0

MARKO POTREBICA – predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik

Predsjednik je Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, ali i ravnatelj Studentskog centra u Dubrovniku. Među ostalim njegovo ime se nalazi i u djelovanju na Sveučilištu u Dubrovniku, Lučkoj upravi, te Veslačkom klubu Neptun. Kako stiže obavljati sve zadane funkcije i što je sve u planu rada gradske uprave i Vijeća u razdoblju koje je pred nama, te hoće li pojedine institucije uskoro dobiti nove direktore – doznali smo u razgovoru s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Markom Potrebicom.

Osim što ste predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika obnašate niz funkcija kao što su, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik,  voditelj projektnog tima izgradnje Studentskog doma, asistent ste  na Sveučilištu u Dubrovniku, član ste Upravnog vijeća Lučke uprave, a još ste i predsjednik Veslačkog kluba Neptun, to je uistinu dosta funkcija, stignete li ispunjavati sve obaveze?

Kad sam pročitao sve navedeno malo sam se i zamislio jer kad se ovako nizom sve navede moram priznati da ima dosta. Krenimo redom – što se tiče predsjedanja Gradskim vijećem, ona je volonterska dužnost s jasno definiranim obavezama. Moram naglasiti da mi je izuzetna čast služiti sugrađanima obnašajući ovu dužnost.

Funkcija ravnatelja Studentskog centra je moje profesionalno zanimanje, a izabran sam na javnom natječaju. Studentski centar je ustanova Sveučilišta u Dubrovniku pa samim time kako Sveučilište i Studenstki centar grade studentski dom, kojim će upravljati Studentski centar, ja sam od strane Senata Sveučilišta imenovan voditelj projektnog tima. Riječ je o poslu kojeg obavljam u sklopu mojih dnevnih aktivnosti.

Također sam i asistent na Sveučilištu u Dubrovniku prof. Maldiniju na kolegiju  Suvremeni politički procesi. S obzirom da sam magistar znanosti iz područja politologije i doktorant na doktorskom studiju iz područja komunikologije ukazala mi se prilika nakon odlaska kolegice koja je napredovala s asistentskog mjesta. Ukupno imam jedan sat obveza tjedno pa mi ovaj posao ne oduzima puno vremena, a čini mi ogromno zadovoljstvo.

Predsjednik sam Neptuna već pet godina, mogu reći kako sam ja dijete Neptuna još od 1992. godine i veslanje je dio mog identiteta. Moram napomenuti kako ‘motor’ Neptuna nisam ja kao predsjednik, već naš tajnik Maro Kapović koji za Klub odradi najviše operativnih obaveza.

Kad spominjemo moje djelovanje u Lučkoj upravi moram reći kako sam na tu funkciju iznimno ponosan. Ponosan sam zbog činjenice da sam bio, mogu reći među prvima, koji je u Gradskom vijeću progovorio o štetnosti netransparentnog natječaja za davanje koncesije DICPI-u tursko-francuskom konzorciju, koji je trebao punih 40 godina upravljati Lukom.

Sve u svemu uz ogromnu energiju I razumijevanje obitelji uspijem odraditi sve obveze, a naši sugrađani će na sljedećim izbora ocijeniti moje djelovanje u javnom prostoru.

Iako ste u istoj stranci Vi i gradonačelnik Mato Franković, ta činjenica ne mora pretpostaviti kako ste u svemu istomišljenici. U čemu se ne slažete?

Moram reći da smo gradonačelnik i ja bliski suradnici, a u prijateljskim odnosima smo od 2000-te godine, tako da se mi znamo već dosta dugo i nikada nismo imali problema i ne vidim razloga da ih imamo ubuduće. Svakako moram reći, ukoliko bi baš po svakom pitanju bili istomišljenici, tada bi jedan od nas bio suvišan. Mi o svim točkama i temama razgovaramo, pa čak i na prijateljskim kavama i naravno da ne mislimo o svemu potpuno jednako.  Oko ključnih ciljeva se slažemo, a o putu kako doći do njih razgovaramo.

Kažete kako nije dobro da svi isto mislimo jer bi druga strana bila suvišna, pitanje je što je u tom slučaju s Gradskim vijećem – ima li Dubrovnik oporbu?

Naravno da imamo oporbu. Našim dosadašnjim odlukama nismo dali povoda za ozbiljne kritike osim nekoliko populističkih izjava gubitnika prethodnih lokalnih izbora. Želimo uključiti što veći broj vijećnika u donošenje Odluke jer će na taj način odluke biti kvalitetnije. Primjerice u rebalansu proračuna prihvatili smo sve prijedloge oporbe što čini jedinstven primjer u Hrvatskoj.

Što je s Rezervatom Lokrum, dolazi li uskoro nova osoba na mjesto ravnatelja?

Upravno vijeće koje je nedavno imenovano napravit će analizu rada i poslovanja Lokruma i nakon toga će izvijestiti gradonačelnika. Ja kao predsjednik Gradskog vijeća u tom procesu ne sudjelujem, ali Gradsko vijeće potvrđuje i imenuje ravnatelja Rezervata Lokrum pa ću u slučaju promjena biti involviran oko odlučivanja o imenovanju. Ukoliko nakon analize poslovanja JU Rezervata Lokrum bude loše tada je potrebna i neophodna promjena u vodstvu.

Mjesto direktora Zračne luke Dubrovnik još uvijek nije definirano, koliko ste upoznati s odlukama hoće li dosadašnji direktor Roko Tolić i dalje obnašati tu funkciju?

Koliko znam natječaj je i dalje u tijeku, a kad govorim u svoje ime moram reći kako imam izuzetno pozitivno mišljenje o radu gospara Roka Tolića. Naime, on je bio na čelu tima koji je osigurao značajna sredstva iz EU fondova. Znajući da je to stvarno dugotrajan i nimalo jednostavan proces, i još k tome kad vidimo da ostale zračne luke to nisu uspjele, onda možemo biti ponosni što je napravila dubrovačka zračna luka, na čelu s direktorom Rokom Tolićem. Mišljenja sam kako je on dobro radio svoj posao. Svakako treba pričekati da se završi postupak, ali kad mene pitate reći ću da gosparu Toliću dajem svoju punu podršku za nastavak obnašanja funkcije direktora.

Hoće li i dalje biti subvencija za avionske karte u iznosu od 250,00 kuna za povratnu kartu do Zagreba?

Bit će i dalje subvencija, ali postavlja se pitanje je li to rješenje. Naime, od kada su uvedene subvencije od 250,00 kuna za povratnu kartu do Zagreba, Croatia airlines je poskupila karte tako da nismo baš na nekom dobitku. Potrebno je redefinirati odnos s nacionalnom kompanijom, to će se vjerujem dogoditi s novom Upravom jer je postojeće stanje neprihvatljivo. Cijena povratne karte do Zagreba ne bi smjela za građane biti veća od najniže tarife koja se danas nudi, a trebalo bi imati određeni broj tih karata na raspolaganju našim sugrađanima. U vrijeme prometne izoliranosti za naše sugrađane tražim jednaki odnos koji otočani imaju prilikom putovanja na otok tj. povlaštene uvjete. Ne bi bilo korektno da govorim više o ovoj temi jer odluke još nisu donesene, a sve ćemo na vrijeme predstaviti javnosti. O svim opcijama još uvijek promišljamo i savjetujemo se sa stručnjacima, sve za dobrobit Dubrovnika i Dubrovčana.

Razgovarala:  Katarina Milat Kralj, foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.