Maro Kristić o privatizaciji Hotela Maestral

0

U nastavku donosimo cjelokupno priopćenje u svezi privatizacije Hotela Maestral:

Prije nekoliko dana putem priopćenja pokušao sam revitalizirati priču o mogućem radničkom dioničarstvu u hotelima Maestral. CERP je samo dan iza toga ponovno raspisao natječaj za prodaju većinskog udjela u ovom hotelskom kompleksu koji se proteže na 44000 m 2 iznimno vrijednog turističkog zemljišta u Uvali Lapad, kojeg od mora dijeli samo pojas pomorskog dobra.

Nadam se kako CERP nije požurio s natječajem kako bi zaposlenicima, Gradu i Županiji i partnerima ostalo što manje vremena da shvate da treba ozbiljno razmotriti ovaj predloženi model radničkog dioničarstva i uputiti zajednički dogovorenu ponudu CERP-u?U ovih nekoliko dana od objave priopćenja gotovo sve političke stranke i nezavisne liste te brojni turistički djelatnici su izravno ili neizravno podržali ovaj prijedlog. Isto je u više navrata napravio gradonačelnik, a i sam predstavnik zaposlenika drži da ovaj model može uspjeti. Odavno nije bilo većeg konsenzusa po nekom pitanju kao što je to u slučaju Maestrala.

Stoga me čudi da do današnjeg dana nitko od pozvanih, a pritom mislim na gradonačelnika, župana, zaposlenike i upravu Maestrala te relevantne turističke tvrtke nije sjeo za isti stol i razgovarao na ovu temu. Stječe se dojam kao da postoji strah od toga da Hoteli Maestral ne bi slučajno ostali u našim rukama.

Podsjetiti ću da radničko dioničarstvo nije naučna fantastika, a osim Hotela Osmine koje je naš župan uspješno privatizirao navesti ću još samo specifičan primjer radničkog dioničarstva u Baškoj na otoku Krku. Uspješni i sposobni zaposlenici su preuzeli odgovornost, ulagali u svoje hotele, podigli im vrijednost i prije tri godine ih odlučiliprodati Valamaru za gotovo 30 milijuna eura. Novac od prodaje je podijelila uprava, ali i 87 djelatnika, ne nikakvi strani fondovi. Ovaj specifičan primjer navodim samo kako bih pokazao da Maestrale mogu prodati i na njima zaraditi i zaposlenici koji su ih stvarali, položajnu rentu mogu valorizirati sami, a ne neki strani fondovi.

Dakle, vrijedi razgovarati.

Ne treba isključiti ni mogućnost da je Vlada spremna ponuditi Maestrale Gradu , Županiji i zaposlenicima i po diskontiranim uvjetima, samo to još nitko nije predložio niti pitao. Tim više jer su projekti koje vlada proglašava strateškim investicijama, uglavnom nekretninski  kao npr.hotel od 60 soba uz 200 vila i apartmana za prodaju uStarom Gradu na Hvaru ili developerski projekt na Srđu kojeg neću spominjati da ne kontaminiram takvim projektima ovo priopćenje koje ima za cilj potaknuti nešto pozitivno i izvodljivo. Zašto bi bilo iznenađujuće kada bi Vlada koja toliko podupire sporne strane investitore i njihove developerske projekte ponudila Maestrale zaposlenicima po posebnim uvjetima? Hrvatska turistička budućnost ne leži u ovoj promašenoj formuli podupiranja ogromnih betonskih zdanja u kojima nema tko raditi. Budućnost je upravo u suprotnom, a ta formula je – malo, kvalitetno, skupo i naše!

Ne treba zanemariti ni jedinstvenu političku situaciji, u kojoj su poluge odlučivanja i vertikala vlasti u rukama jedne stranke, a mi imamo gradonačelnika i župana s bogatim iskustvom rada u turističkom sektoru te državnog tajnika u Ministarstvu turizma! Dakle, ne bi trebali imati problema s komunikacijom.

Nećemo valjda bez pokušaja dozvoliti da naši ključni resursi i jedinstvena položajna renta posluže za oplodnju stranog kapitala i za zapošljavanje  strane radne snage?

Gradski vijećnik Maro Kristić

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.