Mateo Rilović, autor projekta dubrovniknet.hr: Kako sam se prije deset godina odlučio na pokretanje news-portala?

0

Noć uoči 10. rođendana prvog dubrovačkog news portala dubrovniknet.hr-a, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika je po prvi put izglasalo odluku o donošenju Pravilnika kojim se utvrđuju kriteriji za dodjelu javnih novaca medijima u Gradu. Iako je to bila čista slučajnost, sklon sam je protumačiti simbolično – jer se već godinama zalažemo za transparentan način financiranja medija novcem poreznih obveznika, za kvalitetan i dobar sadržaj. U svakom slučaju, s takvom dobrom viješću smo ušli u rođendanski dan, 7. studenog

Nakon gotovo dvadesetogodišnjeg medijskog iskustva u mnogim nacionalnim redakcijama i u životnom razdoblju “pune snage”, a prateći nove medijske trendove u svijetu, bilo mi je izazovno pokrenuti na dubrovačkoj sceni novi medijski projekt. Osim što je bio prvi takav u našemu Gradu, bio je među prvima i u Hrvatskoj. I, bio je to tada pun pogodak, jer sam s ekipom odličnih novinara izazvao pravi tsunami interesa šire dubrovačke javnosti. Bilo je to vrijeme velikog entuzijazma, kakav i inače prati pokretanje nečega novoga. Nikome ništa nije bilo teško, svi smo stoposto bili “unutra”.

Iako se odmah negdje na početku dogodila i neočekivana kriza koja nam nije išla u prilog, nikada nismo odustali od slobode mišljenja i izražavanja, iako je bilo i lakše i komfornije “priljubiti” se uz vladajuću garnituru. U ovih deset godina promijenilo ih se na čelu Grada nekoliko, svakoj vlasti bili smo isto (ne)prihvatljivi zbog toga.

Portal je sazrijevao, postavio je neke standarde i očekivanja svojih čitatelja. Vjerujem da ih nismo u ovih deset godina razočarali. Vrijeme je protjecalo, i na lokalnoj medijskoj sceni počeli su se pojavljivati novi portali, slijedeći naš primjer, pa smo tada odlučili napraviti još jedan iskorak ka novom svjetskom trendu – internetskoj televiziji kroz platformu video portala. Ponosni smo što smo uspjeli opstati unatoč političkim i gospodarskim okolnostima koje nisu išle na ruku tako skupoj i vremenski zahtijevnoj produkciji koja se čitateljima, odnosno gledateljima čini jednostavnija nego što jest.

Ni dalje ne mirujemo. Osmišljavamo i razvijamo nove projekte, u želji da naš slogan “korak ispred svih” bude i dalje aktualan.

Nećemo odustati od etičnosti u svome poslu, svjesni da je novinarstvo pod stalnim reflektorom javnosti, građana čiji glasnici želimo biti, tražeći za njih odgovore i odgovornost od onih koji donose odluke.

Svih proteklih godina nismo se bavili onima koji su obilato bili financirani, bez kriterija iz gradske blagajne, te komunalnih poduzeća u vlasništvu Grada, bavili smo se sobom, svojim razvojem i održavanjem. Tako će biti i dalje.

Budite uz nas.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.