Mato Franković, gradonačelnik grada Dubrovnika –

0

Kako je biti gradonačelnik najljepšeg Grada na svijetu, je li Dubrovnik grad po mjeri svojih stanovnika, kako planira riješiti problem loše povezanosti, problem s pročistačem za vodu, gdje će uskoro Dubrovnik s otpadom, što je s Domom umirovljenika i projektom ‘Respect the City’ – neka su od pitanja na koje nam je odgovor dao dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

U kampanju za mjesto gradonačelnika Grada Dubrovnika krenuli ste sa sloganom ‘Grad po mjeri građana’. Koliko je Dubrovnik po mjeri svojih stanovnika?

MATO FRANKOVIĆ:

-Grad sada nije po mjeri građana. Svjedočimo to prilikom analize niza problema. Čini se kao da su dosadašnje gradske uprave jednostavno zanemarile građane kako bi se prilagodile privlačenju što više turista ili da bi se prilagodile željama investitora. Građani su ispali kolateralne žrtve te jagme za novcem. Izostanak mjere i pohlepa su slijepa ulica i pitanje je kada bi nam se proizvedeni kaos poput bumeranga vratio u glavu. Zato smo mi čitav naš program, a sada i to radimo i kroz djelovanje gradske uprave, posvetili vraćanju balansa između turista, poduzetnika i investitora. Smisao postojanja gradske uprave je olakšavanje života vlastitim stanovnicima i podizanje standarda življenja. I tu ima mjesta i za rekordne turističke brojke i za investicije, ali sve mora biti usklađeno sa svakidašnjim životom naših sugrađana. Zato smo i pokrenuli čitav niz projekata, pa čak i ušli u sukob s nizom interesnih skupina, kako bi Grad bio po mjeri građana.

Nakon šest mjeseci od kada ste preuzeli vođenje Grada, što biste izdvojili kao najtežu okolnost s kojom se susrećete?

MATO FRANKOVIĆ:

-Najteže se bilo pomiriti s činjenicom da nam nisu ostavljeni nikakvi pripremljeni projekti- bilo oni koji se financiraju iz gradskog proračuna ili se apliciraju za fondove Europske unije. Još je gore od toga bila činjenica da su pokrenuti projekti vrlo problematični. Primjerice, jedan od najvećih komunalnih projekata- gradnja pročistača vode nas je dočekao u potpunom kaosu. Projekt je započet bez građevinske dozvole, a bio je i niz dubioza oko samog projekta, a koje bi u konačnici mogle rezultirati višemilijunskim povećanjem cijene radova. Ili projekt obnove Lazareta koji su danas u takvom stanju da već treba razmišljati o obnovi obnovljenih lađa.

Od kapitalnih projekata što planirate s početkom 2018.godine?

MATO FRANKOVIĆ:

-Pokrenuli smo projekte nadogradnje vrtića Palčica i izgradnje vrtića u Solitudu, projekt nadogradnje škole na Montovjerni te uređenje prostora u ulici Ilije Sarace za učenike od 5.-8. razreda O.Š. „Marin Getaldić“, uređenje Doma umirovljenika u Gružu, izradu projektne dokumentacije za gradnju ceste od mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, izradu Plana upravljanja povijesnom jezgrom i početak izrade Strategije razvoja sporta. Također, pripremit ćemo projekte čije financiranje očekujemo iz fondova EU- od energetske obnove škola do Arheološkog muzeja na Pustijerni i uređenja ljetnikovca Gozze u Mokošici.

Atlas, Excelsa nekretnine, Golf na Srđu, hotel Belveder… na dosta ste frontova krenuli, je li se vidi progres ili su slučajevi u proceduralnoj zadršci?

MATO FRANKOVIĆ:

-Po preuzimanju odgovornosti za upravljanje Gradom  dočekalo nas je dosta neriješenih pitanja oko investicija- od terminala u gruškoj luci, preko Excelsa nekretnina i žičare do pitanja šetnice na Orsuli i obnove hotela Belvedere. Nismo imali izbora. Morali smo se uhvatiti u koštac s tim problemima. Rezultati su itekako vidljivi. Terminal nije pao u ruke netransparentnim investitorima, a otvorena je mogućnost realizacije tog projekta na način mnogo prihvatljiviji i korisniji za Grad i naše sugrađane. Orsula je ostala gradska i na njoj ćemo realizirati projekt šetnice,a Excelsa je u konačnici pristala platiti 15 posto prihoda od žičare, koliko smo inzistirali. Riješili smo i probleme koji su blokirali rad Zaklade Blaga djela, a s Društvom prijatelja dubrovačke starine smo postigli sporazum oko novog omjera podjele sredstava, pri čemu je Grad  umjesto dosadašnjih 50-50 dobio 60-40 u svoju korist. Dakle, jasno je da su naši potezi doveli do rješenja problema i nedoumica koje su bile neriješene godinama.

Došle su velike kiše, voda nam kao i inače tijekom takvog vremena nije za piće, kakva je situacija s pročistačem?

MATO FRANKOVIĆ:

-Pročistač bi trebao biti završen do 1. lipnja 2018. godine. Znamo da je njegov završetak bivša vlast najavljivala godinu dana ranije, ali situacija s projektom je bila više nego katastrofalna. U radove se krenulo bez građevinske dozvole, bilo je problema s izvođačima radova, a cijena radova se povećala. No, uspjeli smo popraviti glavninu nastale štete, pa se nadamo da će iduća jesen proći bez zamućenja vode uslijed velikih kiša.

Gdje će Dubrovnik s otpadom? – jedno je od važnijih pitanja, ako ne i najvažnije. Usljed velikih pljuskova, postoji opasnost da se zagađena voda s Grabovice slije u Omblu. Imate dozvolu za korištenje Grabovice do kraja 2018. godine. Kako mislite riješiti taj problem?

MATO FRANKOVIĆ:

-Gospodarenje otpadom je zaista jedan od najvećih, ako ne i najveći komunalni problem. Grabovica je došla svom kraju i sada je potpuno jasno da će se ona zatvoriti do kraja sljedeće godine. Kako je, nažalost, Dubrovačko-neretvanska županija iz raznoraznih razloga zapela na projektu gradnje Centra za gospodarenje otpadom, očito je da ćemo po zatvaranju Grabovice otpad morati voziti u Šibenik ili Zadar- ovisi tko će od njih do tada napraviti Centar za gospodarenje otpadom. S druge strane, pročistač vode će riješiti problem mogućeg negativnog utjecaja Grabovice na izvorište na Ombli, pa nemamo razloga strahovati za zdravlje naših sugrađana. Isto tako, pokrenutim projektima odvajanja otpada ćemo smanjivati količine otpada i na Grabovici do konca 2018., ali i kod odvoženja u neki drugi centar nakon tog perioda. Dakle, do završetka  izgradnje Centra u Lučinu razdolju morat ćemo se snalaziti na razne načina, a svi će ti načini dovesti do poskupljenja cijene odvoza otpada.

Projekt Park Gradac što će sve obuhvatiti?

MATO FRANKOVIĆ:

-O obnovi parka Gradac se govori preko 20 godina, ali se ništa nije odradilo. Tako da je Gradac u stanju koji je svima na sramotu. Mi smo taj projekt najavili još u kampanji 2015. godine i od njega nismo odustali. Dapače, već smo osnovali povjerenstvo za realizaciju tog projekta i ozbiljno smo krenuli u posao. Nakon uređenja će Gradac biti na ponos svima, a mi ćemo kao Grad krenuti u uređenje drugih parkova- Bogišić parka i parka Giorgi-Mayneri na Lopudu. Moramo obnoviti zadnje zelene oaze u Gradu i ne smijemo dopustiti da se one, kao i neki sada već bivši parkovi, unište nebrigom ili komercijaliziraju. Nadam se da ćemo uspjeti postići i dogovor s Biskupijom oko platoa pored parka Gradac, gdje je parkiralište, te da ćemo i to uspjeti urediti na primjeren način.

Projekt ‘Respect the City’ je li zaživio u potpunosti – što će sve nuditi?

MATO FRANKOVIĆ:

-Radi se o programu koji obuhvaća čitav niz akcija i mjera kako bismo Grad učinili destinacijom održivog turizma, jer sigurno je da će gosti izbjegavati destinacije koje su zagušene i u kojima su građani nezadovoljni velikim dnevnim pritiscima turističkih dolazaka. Odlučili smo se suočiti s takvim problemima prije svega rješavajući pitanje broja gostiju s kruzera, ali ne da bismo ih onemogućili u dolasku nego da bi upravo u komunikaciji s cruise kompanijama odredili najbolje i nepovoljnije termine kada će njihovi gosti moći ostvariti najbolju uslugu.

Izjavili ste kako će do kraja Vašeg mandata biti riješena jednosmjenska nastava u školama kao i kanalizacija na otocima?

MATO FRANKOVIĆ:

-Škole će sve sigurno raditi u jednoj smjeni do konca našeg prvog mandata te će biti energetski obnovljene sredstvima EU. Što se tiče Elafita i kanalizacije- privodimo kraju izradu dokumentacije za Šipan i Lopud i očekujemo da će se već u sljedećoj godini krenuti u radove. Zaista je sramotno da su Elafiti tako zapušteni odnosno da na njima ne postoje ni osnovni preduvjeti za normalan život. Usto, Lopud je vrlo atraktivna turistička destinacija, pa zvuči gotovo nevjerojatno da nema funkcionalan kanalizacijski sustav.

Povezati jug zemlje s ostatkom Hrvatske je postao veći problem nego smo misliti – projekti za izgradnju pelješkog mosta ponovno su zaustavljeni?

MATO FRANKOVIĆ:

-Projekt i problematika Pelješkog mosta nije u našoj nadležnosti. No, svakako vrijedi naglasiti kako će on konačno povezati Grad s ostatkom države i smanjiti prometnu izoliranost našeg područja. Stoga se nadam da će se sve aktualne nesuglasice riješiti te da će se ovaj najveći EU projekt realizirati u što skorije vrijeme.

S mjesta gradonačelnika, što smatrate najvećim problemom s kojim se Dubrovnik susreće?

MATO FRANKOVIĆ:

-Najveći problem zapravo je fama o enormnom bogatstvu Grada. Kada god u Zagrebu pitam za potporu nekom projektu kažu mi: „što će to vama, pa vi ste najbogatiji grad.“. Fama o bogatstvu koju su pojedinci širili bez ikakve je osnove. Naime, nećemo valjda reći da je bogat grad onaj koji nema riješeno pitanje vodoopskrbe na cijelom svom području, koji nema riješeno pitanje kanalizacije i oborinske odvodnje na većem dijelu svog administrativnog područja, koji ne zadovoljava pedagoške standarde za vrtiće, koji nema riješeno pitanje smještaja umirovljenika ili nema riješen problem jednosmjenske nastave u školama. Polako uspijevamo „otvoriti oči“ mnogima u Zagrebu po ovom pitanju, pa uspijevamo dobiti potporu za neke od naših projekata.

Je li možete reći kako imate ekipu ljudi s kojom možete realizirati sve što Dubrovniku treba ili ste još uvijek u traženju adekvatnog kadra?

MATO FRANKOVIĆ:

-U završnoj smo fazi ekipiranja gradske uprave. Do konca godine bi sve trebalo biti posloženo kako smo zamislili. Nije nam bio problem ekipirati se jer smo se ozbiljno pripremali za preuzimanje odgovornosti za Grad. Još od izvanrednih izbora 2015. godine osmislili smo program i odabrali ljude koji su jamstvo realizacije tih projekata. No, zakonski propisi i procedura zahtijevaju malo duže vrijeme da se ti ljudi sa svojih poslova, jer riječ je o ljudima koji su se na ranijim poslovima itekako dokazali, prebace na posao u gradsku upravu. No, i to smo priveli kraju. Oduvijek sam isticao da je upravljanje bilo čime kompleksnijim, a pogotovo gradom kao što je Grad, za uspjeh mora imati odličan tim. Pojedinac sam ne može gotovo ništa, ma koliko bio pametan i stručan. I zato sam ponosan na svoj tim i sve ono što smo do sada timski odradili.

Umirovljenicima je obećan, među ostalim, Dom umirovljenika i cjelodnevni boravak?

MATO FRANKOVIĆ:

-To je najmanje što možemo učiniti za naše sugrađane treće životne dobi. Osim doma u Gružu kojega ćemo privesti svrsi što ranije, namjera nam je obnoviti i dom umirovljenika na Medarevu. Za taj je dom nužno izmijeniti projekt jer su se u međuvremenu, a radi se o 27 godina od početka gradnje, promijenili standardi smještaja umirovljenika. No, i to ćemo u ovom mandatu završiti. U sklopu tog doma ćemo uvesti cjelodnevni boravak. I to nije sve što namjeravamo učiniti za naše starije sugrađane. Čitav je tu niz manjih mjera, a sve s ciljem da im se podigne standard življenja.

Za kraj – koju želju imate u godini koja je pred nama?

MATO FRANKOVIĆ:

-Želja mi je da sve projekte za koje smo pripremili projekte i osigurali sredstva u proračunu budu realizirani. Time ćemo biti vrlo blizu ostvarenju Grada po mjeri građana. Pritom se nadam i potpori naših sugrađana jer oni nam mogu pomoći ne samo poštivanjem propisa, nego i konstruktivnim kritikama te idejama. Jer, Grad je u svojoj dugoj povijesti bio najuspješniji u onim razdobljima kada su svi njegovi stanovnici- bili vlast ili oni koji su se pokoravali toj vlasti, imali zajednički cilj- uređeno društvo koje karakteriziraju riječi mjera i zajedništvo. Pa želim da je te stare mjere i  zajedništva što više u 2018. godini.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.