Treba vam malo strpljenja i ljubavi, i uživat ćete u pahuljastim donutima lijepog oblika i boje.
Sastojci: 450 g brašna, 1 suhi kvas, 30 g cukara, 60 g žumanjaka (cca 3), ½ vrećice vanilin šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, lorica polovice naranče, ¼ žličice soli, 15 g rastopljenog masla, 2-3 žlice ruma, 250 ml toplog mlijeka.
Priprema: Izmiksajte žumanjke s cukarom, vanilin šećerom, ekstraktom vanilije i narančinom koricom. Kad smjesa postane svjetlija i laganija, ulije ulje i rum i kratko izmiksajte. U veliku posudu dodajte brašno i suhi kvasac. Ulijte pripremljenu smjesu žumanjaka, malo posolite i miksajte s nastavcima za tijesto. Postepeno dodajte mlijeko i miksajte dok se ne formira ljepljiva kugla tijesta. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu pa ga glatko umijesite. Glatku kuglu tijesta stavite u nauljenu veću posudu, pokrijte krpom i pustite da stoji na toplom sat vremena. Potom razvaljajte tijesto tako da bude centimetar debelo pa izrežite krugove promjera 6-7 centimetara. Izdubite sredinu, posložite na čistu površinu, pokrijte krpu i pustite da odstoji još 15-ak minuta. Za to vrijeme namjestite fritezu na temperaturu za duboko priganje i pričekajte da se ulje zagrije. Kad se ugasi lampica, ubacite krafnice tako da najprije uronite gornju stranu. Pržite 2 minute poklopljeno, preokrenite i pržite još toliko bez poklopca. Prebacite krafnice na papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće.
Izvor:
Gastro.hr