Neodoljiva pita od jabuka i oraha

0

Pita od jabuka jedan je od onih vječnih deserata koje je teško odbiti. A kad im još pridružite orahe veselju nema kraja. Iznimno prhka, nadjev idealne slatkoće, a orasi daju onaj posebni štih. Jednostavna je za napraviti, a najviše vremena treba za pravljenje mreže 🙂

Porebno vam je:

Tijesto:

300 g glatkog brašna

malo hladne vode

150 g maslaca

prstohvat soli

Nadjev:

1 kg jabuka

4 žlice mljevenih oraha

1 limun (sok)

2 žlice smeđeg šećera

1 vanilin šećer

1 žličica cimeta

žlica prošeka ili ruma

i još:

marmelada od marelice

šećer u prahu

Priprema tijesta:

Napravite tijesto. Pomiješajte brašno i maslac i sol pa dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

Kad se ohladi, tijesto tanko razvucite na veličinu kalupa i njme obložite kalup i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub te vratite u hladnjak.  Višak tijesta također vratite u hladnjak (od njega će te napraviti trakice).

Priprema nadjeva:

Jabuke ogulite, naribajte, dodajte orahe, sok limuna, cimet, šećer, vanilin šećer i prošek. Sve dobro pomiješajte.

Smjesom nadjenite ohlađeno tijesto koje ste prethodo izbockali vilicom.

Ostatak tijesta tanko razvucite, izrežite trakice i napravite ‘mrežu’ preko nadjeva.

Pecite 50 -60 minuta na 180 stupnjava.

Vruću pitu premažite marmeladom od marelica i kada se ohladi posuti šećerom u prahu.

Dobar tek!

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.