Novosti koje dolaze s Apple-ovim iOS 11

0

Apple je predstavio devet sjajnih noviteta na WWDC 2017 u San Joseu .

Pa krenimo redom sa svime što se može očekivati na temelju informacija kojima raspolažemo zahvaljujući viđenoj prezentaciji.

1. Poruke (Messages)

Imat će redizajniranu ladicu za aplikacije (eng., app drawer) i bit će lakše pristupati porukama ili ih pisati. Također, zahvaljujući iCloudu i integraciji s Messages, sve poruke bit će dostupne u “oblaku” te će im se moći pristupiti s bilo kojeg drugog uređaja kojim se spojite u iCloud. To automatski štedi prostor na uređaju.

2. Apple Pay

Napokon stiže podrška za plaćanje osobe prema osobi (eng., person to person) unutar iOS. A sve će biti integrirano unutar Messages kao iMessage aplikacija. Dakle, korisnici će moći slati i primati novac kao što mogu s PayPal ili Venmo.

3. Siri

Naravno, bit će pametnija, brža, prilagodljivija i sposobnija za učenje no ikad prije. Uz to, imat će prirodniji glas, a odsad će biti uključen i muški. Dobiva i novo vizualno sučelje za lakše korištenje uređaja i svih informacija koje Siri pruža. Također, prevodit će jezike, a SiriKit dobiva cijeli niz noviteta, na radost developera. A nije ni to sve, korisnički podaci sinkronizirani su sa svim uređajima kojima želi.

4. Camera

U Camera App uvršteno je HEVC video kodiranje za video snimke. Nadopunjene su i JPEG mogućnosti na način da odsad fotografije ne gube na kvaliteti te uz to zauzimaju dvostruko manje prostora. Naravno, tu je i HDR, kao i poboljšani Portrait Mode.

5. Control Center

Potpuno je redizajniran i sve se “stisnulo” na jednu stranicu dok će 3D Touch biti proširen na drugu, čime se daje prostora za druge mogućnosti na uređaju. No, detalji će pričekati, oko ovoga je Apple podosta misteriozan.

6. Zaključani zaslon (eng., Lock Screen)

Odsad se kombinira s obavijestima (eng., notifications), što nudi jednostavnost.

7. Maps

Na ovom području Apple kaska za Googleom, ali sve manje i manje. Mape u iOS 11 odsad nisu vezani samo za prostor izvana već i iznutra pa se tako više ne možemo izgubiti u šoping centru ili u zračnoj luci. Uz to, stižu noviteti za vožnju automobilom, a prvenstveno se to odnosi na one oko nemogućnosti uznemiravanja vozača porukama ili pozivima na način da se zaslon zacrni i takav je dok traje vožja.

8. HomeKit

Podrška za razne proizvođače zvučnika dodana je u HomeKit, a AirPlay 2 će podržavati multi-room konfiguraciju i playback.

9. Apple Music

Trenutno ima 27 milijuna pretplatnika i odsad će imati pristup glazbenom sadržaju svojih prijatelja koji su omogućili da se vidi javno. Također, zahvaljujuči novom MusicKitu za developere, Apple Music APIs će se moći koristiti za integraciju aplikacija “treće strane” (eng., third party apps).

10. App Store

Apple se pohvalio da tjedno ima 500 milijuna posjetitelja na svojoj e-trgovini aplikacijama, a svi oni su do današnjeg dana (5. lipanj) preuzeli 180 milijardi aplikacija. A u iOS 11 izgledat će potpuno redizajnirano, dok će developerima stići niz poboljšanja koja ubrzavaju postavljanje aplikacije u App Store.

Najbitnije, stiže tražilica (Search) kojom će se moći na jednostavan i brz način pretraživati aplikacije.

11. Proširena stvarnost (eng., Augmented Reality)

Zna se da Apple uvelike radi na ovom segmentu, vide budućnost u AR. Zato nude za developere novi ARKit, koji omogućava aplikacijama “vidjeti” objekte korištenjem “računalnog vida”. Dakle, time se zapravo omogućava bolji AR razvoj, koji zahtijeva postavljanje novih objekata na već postojeće oko nas.

I, za kraj, ne slučajno. Apple je naglasio da će zahvaljujući enormnom ekosustavu koji predstavljaju iOS uređaju, ARKit biti najveća AR platforma na svijetu kad se pojavi iOS 11.

www.ictbusiness.info

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.