O pisanju administrativnih jedinica

0

Mr.Vanja Švačko, iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u zbirci jezičnih savjeta Biblioteke Hrvatskoga radija Govorimo hrvatski pod istim naslovom o spominjanju administrativnih jedinica u sredstvima informiranja, ali i u kolokvijalnoj uporabi, piše ovako: “Nova vremena donose nove zakone, a zakoni, ponekad, koliko god to zvučalo čudno, dovode do novih pravopisnih problema. Takav je slučaj i pisanje naziva županija i gradova kao njihovih konstitutivnih jedinica.

Naime, pravopisi normiraju da se opći nazivi administrativnih jedinica pišu malim početnim slovom:matični ured ili zadarska nadbiskupija. Kada se ti nazivi rabe u značenju određenih ustanova, tada su oni vlastita imena pa ćemo pisati: dekret Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu zato što je dekret donijela određena ustanova.

No problem nastaje kada treba odlučiti kako pisati grad Zagreb budući da on danas ima status zasebne administrativne jedinice. U zakonima sve češće nalazimo riječ grad pisanu velikim slovom. Naime, odluka da se grad  u sklopu grad Zagreb piše velikim slovom, u najmanju je ruku nezgodna zbog toga što bi se piscima zakona moglo dogoditi da imaju i ovakvu odredbu:

U Županijskom je domu zaključeno da Grad Zagreb mora financirati popravak tramvajskih pruga u gradu Zagrebu, ili: U sastav Grada Zagreba ulazi grad Zagreb.

Takva pravopisna rješenja treba svakako izbjegavati (pogotovo tada kada temeljnu razliku među pojmovima čuvaju veliko i malo slovo). Kao što u pojmu država Hrvatska riječ država pišemo malim slovom, tako ni grad u grad Zagreb nije dio vlastitoga imena nego oznaka da jednu konstitutivnu jedinicu čini grad, a ne veća regija”.

K.T.

 

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.