Otvorena izložba Antuna Masle u galeriji ”Aluminij” u Mostaru

0

U četvrtak 12. travnja u Galeriji ”Aluminij” u Mostaru otvorena je izložba poznatog slikara i jedinstvenog stvaratelja Antuna Masle.

Sve je organizirano u povodu obilježavanja Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, uz suradnju Dubrovačkih ljetnih igara i Galerije Aluminij. Na izložbu pod nazivom Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci, predstavljeno je 38 djela tog dubrovačkog slikara, preminulog prije pola stoljeća. Uz Josipa Muselimovića, počasnog predsjednika Matice Hrvatske Mostar, u sinoćnjem programu sudjelovali su: Ivana Medo Bogdanović, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara, Masline dvije kćeri, Brigita i Dolores, a izložbu je otvorenom proglasila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Masle je rođen 1. rujna 1919. u selu Orašac kraj Dubrovnika, a umro je 20. kolovoza 1967. godine. Prve likovne poduke dobio je od Koste Strajnića, a prvi put je izlagao kao osamnaestogodišnjak u Splitu. Diplomirao je slikarstvo 1942. u Zagrebu, a svoju prvu samostalnu izložbu priredio je 1952. godine u Dubrovniku. Godine 1954. oženio je Milu Grbešić s kojom je dobio dvije kćeri. Osim izložbi u Hrvatskoj, Masle je izlagao i u Francuskoj, Italiji, SAD-u… Masle je ostavio iznimno velik slikarski opus. Njegova monografija, autorski rad dr. Antuna Karamana, objavljena je 1986. godine, a a zbirka njegovih pjesama koju je uredio Luko Paljetak, 1997. godine.

”Znali smo da se sa kulturom najprije i najbolje može doći tamo gdje treba doći i da se kulturnim događajima mogu najbolje zaliječiti rane”, kazao je počasni predsjednik MH akademik Josip Muselimović.

”Počašćena sam što imam privilegiju otvoriti vrhunsku izložbu poznatog hrvatskog akademskog umjetnika i pjesnika Antuna Masle. Vjerujem da će poklonici likovne umjetnosti uživati u djelima jedinstvenog slikarskog majstora koji nam je ostavio djela s pečatom izuzetne stvaralačke osobnosti” istaknula je ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Za sve one koji žele uživati u djelima ovog jedinstvenog umjetnika vrata galerije su otvorena do 11. svibnja ove godine.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.