PITANJE GRANICE KOSOVA I CRNE GORE – Gaši: Sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom postao jabuka razdora između Kosova i EU i SAD

0

“Nesposobnost da se riješi pitanje granice sa Crnom Gorom dovela je do tužnih trenutaka u Skupštini i na ulicama glavnog grada, uhićenja i kažnjavanja veleposlanika, kolapsa vlade zajedno sa predstavnicima naroda i izbora nove Skupštine i Vlade”

Iz tog razloga u autorskom tekstu se zalaže za referendum kako bi se riješilo pitanje demarkacije.

“Nesposobnost da se riješi pitanje granice sa Crnom Gorom dovela je do tužnih trenutaka u Skupštini i na ulicama glavnog grada, uhićenja i kažnjavanja poslanika, kolapsa vlade zajedno sa predstavnicima naroda i izbora nove Skupštine i Vlade. Ali, opet, demarkacija čvrsto stoji kao jabuka razdora između nas ovdje, na Kosovu, i naših prijatelja – u EU i SAD. Tko bi trebao odgovoriti na ovo pitanje kada predstavnici građana nisu sposobni, ili ne žele dati odgovor? Narod – suveren – referendumom”, napisao je Gaši u tekstu.

Prema njemu Skupština Kosova, na osnovu Ustava, ima pravo raspisati referendum.

Skupština Kosova trebala bi razmatriti zakon o ratifikaciji Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, čemu će prethoditi još jedna rasprava u skupštinskoj komisiji za vanjske poslove.

Potpredsjednica komisije Time Kadrijaj iz Alijanse za budućnost Kosova je za Radio Kosova izjavila da će članovi komisije u ponedjeljak još jednom razmatrati Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i bez obzira na njihov stav proslijediti ga parlamentu.

Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom je već dvije i po godine predmet sporenja, jer njegovi protivnici tvrde da Kosovo time gubi više od 8.000 hektara teritorije.

“Sa ili bez odobrenja komisije, ovo pitanje se mora procesuirati dalje. Ukoliko dobije dovoljan broj glasova, ovo pitanje će biti proslijeđeno na dalje glasanje. Međutim, ukoliko bude više glasova protiv, mi ćemo ipak proslijediti predlog da se glasa protiv. Bilo kako bilo, sa ili bez odobrenja komisije, to se mora proslijediti dalje”, kaže Kadrijaj.

Ona je navela da su poslanici Alijanse za budućnost Kosova protiv ovog dogovora i da se taj stav neće promijeniti ni na sljedećoj sjednici.

Poznavatelji političkih prilika upozoravaju na dalju izolaciju kosovskih građana, ukoliko Skupština ovog mjeseca ne usvoji sporazum o demarkaciji.

Vijesti

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.