Povrtna griz juha

0

Sastojci  3 osobe:

maslinovo ulje

1/2 glavice crvenog luka

malo zelenog dijela poriluka (30 g)

1 mrkva

3 pune žlice (30 g) griza

1 režanj češnjaka

700 ml vrele vode

1 kokošja kocka

1 šaka (50 g) svježeg ili smrznutog graška

1 grančica celera

1/2 žličice soli

1/3 žličice crnog mljevenog papra

1 žlica maslaca

100 g cvjetova brokule po želji

kiselo vrhnje, mileram, krutoni…po želji

Priprema:

Na zagrijanom maslinovom ulju popržiti sitno rezan crveni luk. Kad zastakli, dodati poriluk na kolutiće i mrkvu na kockice i dinstati par minuta.

Zatim dodati griz i stalno miješajući pržiti dok griz ne počne dobivati boju. Dodati nasjeckan češnjak i pustiti samo da zamiriše.

Stalno miješajući ulivati vrelu vodu.

Dodati kokošju kocku, grašak, nasjeckanu grančicu celera i sol. Poklopiti, vatru smanjiti na tiho i kuhati 30-tak minuta. Ponekad promiješati kako se griz ne bi primio za dno posude. Tko voli rjeđu juhu, neka doda još malo vrele vode.

Na kraju dodati papar i žlicu maslaca i samo prokuhati.

Po želji u juhu dodati cvjetove brokule. Dodati ju zadnjih 10 minuta kuhanja juhe.

Juha se može poslužiti sa kiselim vrhnjem, mileramom, krutonima (popržene kockice kruha)…

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.