Prhka pita od orašastih plodova

0

Kolači koje svi volimo – domaće pite s orasima, lješnjacima, bademima, jabukama ili s čim god vam padne na pamet, uvijek su dobar izbor za kolač. Nadjev možete upotpuniti s malo cimeta ili ruma. Ako radite s lješnjacima, za još bolji okus i miris, lješnjake prije mljevenja popržite.

Potrebno vam je: Za tijesto: 350 g oštrog brašna, 100 g masla, 1 jaje, 50 g cukara, 3 žlice kiselog vrhnja, naribana korica jednog limuna

Za nadjev: 200 g cukara, 1 vanilin šećer, 200 g mljevenih ili grubo narezanih lješnjaka (ili oraha/badema), 4 jaja, razdvojiti žumanjke i bjelanjke, prstohvat soli, prstohvat cimeta (po želji), žličica ruma (po želji), pekmez od šljiva

Priprema:

Tijesto: Brašno prvo rukama pomiješati s maslacem narezanim na kockice pa dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto; zamotati ga u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata do sat vremena.

Nadjev: Samljeti lješnjake, ali, po želji, možete ih i samo grubo narezati. Bjelanjke s malo soli izmiksati u čvrsti snijeg i staviti sa strane. Žumanjke izmiksati sa cukarom i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu pa dodati lješnjake, rum i malo cimeta te sve izmiješati drvenom kuhačom dok se sastojci ne sjedine. Potom nježno umiješati snijeg od bjelanjaka pazeći da se svi sastojci sjedine i da je dobro promiješano.  Podmazati posudu za pečenje i zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Izvaditi tijesto iz hladnjaka 1/3 tijesta razvući na pobrašnjenoj površini pa razvučeno tijesto prebaciti u posudu za pečenje premazanu maslacem. Po tijestu namazati pekmez (ili ga namažite na gornji dio, na nadjev ako više volite vidjeti pekmez ispod rešetkaste korice). Rasporediti nadjev po cijelom tijestu i s preostalim tijestom napraviti ili trakice ili ga izrezati u željene oblike pa poslagati po nadjevu. Peći u zagrijanoj pećnici 40 – 45 minuta, dok ne dobije lijepu boju. Poslužiti ohlađeno.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.