Probajte farinatu – veliku palačinku od slanutka

0

Ovo je jelo koje ćete obožavati, a djeca pogotovo.

Sastojci:
(za pleh promjera 40 cm)

300 g brašna od slanutka
900 ml vode
50 ml maslinovog ulja
soli po ukusu
svježe mljeveni crni papar

Priprema:

1.  Slanutkovom brašnu polako dodajte vodu, maslinovo ulje i sol neprestano miješajući kako se ne bi napravile grudice. Dobit ćete dosta rijetku smjesu.

2. Smjesu pokrijte i pustite da stoji na sobnoj temperaturi između 2 i 4 sata. S vremena na vrijeme žlicom promiješajte smjesu te šupljikavom žlicom skinite pjenu ako se napravila na površini.

3. Pećnicu zagrijte na 250°C, a pleh u kojem ćete peći farinatu dobro premažite maslinovim uljem. Izlijte smjesu u pleh (izlivena smjesa ne smije biti deblja od 1 cm), stavite peći i pecite oko 20-25 minuta, odnosno dok farinata ne dobije lijepu rumenu boju i hrskavu površinu. Zadnjih 10 minuta prebacite na grill (gornji grijač) i pustite da se dobro zapeče.

4. Kad je farinata pečena, još vruću pospite svježe mljevenim paprom ili preskočite ovaj završni korak ako jelo služite djeci.

5. Farinata se obično služi topla, premazana smjesom od ulja i ružmarina. Možete je poslužiti uz neku finu salatu, pirjano povrće ili kao snack uz kremaste sireve. Odlična je i hladna te može poslužiti kao zamjena za kruh. Također možete na jedan dio smjese prije samog pečenja staviti na tanko narezanu glavicu luka ili nasjeckanog mladog luka.

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.