Punjeno povrće na grčki način

0

Sastojci

  • 10 kom raznovrsnog povrća ( tikvice, paprike , rajčice , balančane, luk )
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 g nasjeckanih grozđica
  • 50 g tostiranih pinjola
  • naribana mrkva
  • 120 ml bijelog vina ili temeljca
  • 1 manja vezica nasjeckanog peršina
  • 2 žlice nasjeckane mente
  • sol i papar
  • 1 zlica šećera ( kristal)
  • 15 žlica riže
  • 2-3 veća krumpira

Povrće dobro operi, pa oštrim nožićem odreži gornje djelove sa peteljkom, to će biti poklopčići na punjenom povrću. Povrće izdubi što možeš više i izdubljeni dio sačuvaj.

Izdubljene djelove povrća samelji u multipraktikuć . U tavi ugrij ulje, pa dodaj usitnjeno povrće i naribanu mrkvu. Sve dinstaj na srednjoj vatri dok povrće ne omekša 5-10 min. Dodaj vino ili temeljac i kuhaj dok ne ispari. Skini sa vatre, pa umiješaj grozđice, pinjole, peršin, mentu, sol, papar , šećer i rižu. Ostavi sa strane do upotrebe.

U okrugli pekač ili dublju tavu promjera 25-30 cm posloži izdubljeno povrće , pa ga puni do 3/4 visine , jer će riža nabubriti. Na svaki komad povrća stavi njegov poklopčić. Krumpir oguli i nareži na režnjeve, pa ih utisni u supljine oko povrća. Lagano ulij vode u posudu oko 2 cm visine. Sve lagano posoli i popapri te prelij s malo ulja. Posudu prekrij folijom ili odgovarajucim poklopcem i peci u ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 90 min. Skini foliju ili poklopac pa nastavi sve peć jos 30 min dok povrće lijepo ne porumeni. Pečeno izvadi iz pećnice i ostavi da se prohladi 10-tak min, pa tek onda serviraj uz sezonsku salatu i feta sir.

izvor: Coolinarika

Foto: Coolinarika

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.