Senko Glavinić – tajnik Tenis Kluba Dubrovnik: tenis na dubrovački

0

Kad se veliki broj novinara iz svijeta okupi na jednom mjestu zbog tenisa i kad se to dogodi u Dubrovniku onda je ponovno riječ o gradu koji voli i živi sport. Tako je bilo ovaj tjedan u Tenis klubu Dubrovnik, ali to nije sve. Turniri se nižu, a stiže i klizalište. U nekoj sretnijoj budućnosti dva tenis terena će se natkriti – o navedenom više doznajemo od tajnika Tenis kluba Dubrovnik Senka Glavinića

Razgovarala: Ines Vlašić

U Dubrovniku se održao svjetski turnir novinara u tenisu, ali i memorijalni turnir?

Prije ovog prvenstva imali smo memorijalni turnir Đuro Bukula koji tradicionalno, još od njegove smrti, održavamo u spomen na njega, tako da smo imali 20 dječaka i 14 djevojčica koji su završili taj dio turnira. Nastavak je bilo svjetsko prvenstvo novinara koje se prvi put organizira u Dubrovniku. Iako nije prvi put u hrvatskoj, ali jest u Dubrovniku. Nastupalo je ukupno 90 novinara koji se bave tenisom i imaju svoju asocijaciju i udruženje u sklopu kojeg igraju zajedno i organiziraju se.

Koliko je ukupno novinara sudjelovalo na turniru i iz kojih zemalja?

Novinari su došli iz ukupno 12 zemalja – Italija, Mađarska, Slovačka, Rusija, Austrija, Njemačka, Srbija, Crna gora… i naravno Hrvatska. Dakle, imali smo sudionike iz cijele Europe, iako je to zapravo svjetsko prvenstvo novinara.

Turnir je trajao četiri dana, osim samog turnira što su sve sudionici imati priliku vidjeti?

Turnir je završio u četvrtak kada smo u hotelu Adriatic organizirali zajedničku večeru na kojoj smo podijeliti priznanja najboljima po kategorijama. Postoje četiri kategorije muških i tri kategorije ženskih natjecatelja. Igrali su duble i mix tako da su se više zabavljali nego što su se natjecali. U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika sudionici turnira su ovog utorka imali organiziran obilazak grada s dva vodiča, također isti dan su bili i na prijemu kod gradonačelnika, a u četvrtak su imali razgledanje s brodom Karaka.

Koliko jedno ovakvo događanje znači Dubrovniku i tenis centru?

Mislim da ne treba spominjati koliko to znači Gradu s obzirom na to da je riječ o novinarima. I sami znate što mediji znače u sportu, ali i u svim ostalim segmentima. Znači nam jako puno, osobito sve ono što su ovdje doživjeli, pogotovo oni koji su prvi put u Dubrovniku.  Vjerujem da su očarani i kako će to prenijeti u svijet.

Ovdje nisu bili samo sportski novinari već i novinari koji prate različita područja?

Upravo tako. To nisu samo sportski novinari nego novinari koji se bave sportom. Netko od njih igra tenis, ali netko igra i neki drugi sport. Riječ je o novinarima iz svih područja koji pišu o svemu i to nam je vrlo bitno i za Klub i za Grad.

Jesu li neki od njih podijelili svoje dojmove o Dubrovniku – što kažu?

Naravno da jesu i to je odlično. Neki su došli još u prošli četvrtak, a neki su ostati i dulje od trajanja turnira i sigurno je kako su oduševljeni Dubrovnikom i svi oni koji će ostati još nekoliko dana. Dio ekipe s kojima sam razgovarao rekli su kako su očarani toliko da nisu mogli vjerovati da nešto ovakvo uopće postoji. Osobito im se svidjela naša novouređena glavna plaža u Lapadu, kao i šetnica, a ovu zimu dolazi još promijena, riječ je o našem terenu koji postaje klizalište.

U sklopu Zimskog festivala bit će postavljeno klizalište, što će se sve događati na teniskim terenima?

Od 3.12.2017. do 6.1.2018. na našem terenu će biti postavljeno klizalište, ali i ostali sadržaji. Također će se biti i vlakić koji će ići po cijeloj šetnici, oko hotela Sumratin i Park i radit će đireve tako da ćemo ovu zimu naš Lapad podignuti na jednu novu razinu, zapravo tamo gdje i pripada.

Koje su još aktivnosti Tenis kluba što nas očekuje u nadolazećem razdoblju?

Nakon ovih turnira koje sam naveo ide Turnir veterana koji počinje sedmog i traje do 12. listopada. To je ITF turnir koji okuplja 30 do 40 sudionika i oni imaju svoje turnire koji su u kalendaru ITF-a. Riječ je turniru koji se igra i u Cavtatu u mjesecu ožujku i travnju tako da je nadovezan na ovaj navedeni turnir. Zimski period je vrijeme u kojem ulazimo u svojevrstan zimski odmor, ali s gore navedenim klizalištem dobit ćemo novi sadržaj tako da se nećemo samo tako ‘izgasiti’. Već u proljeće kreću redovni turniri do 10 godina, kao i svi ostali koji su u kalendaru natjecanja.

Koliko je djece upisano u školu tenisa?

Za sada imamo oko 90 polaznika škole tenisa i 84 rekreativca koji koriste terene od 18 sati, ovisno o zimskom vremenu. Imamo i pet zaposlenika, tako da Klub broji ukupno 200 članova.

Dosta naših sugrađana igra i rekreativno tenis. Je li se broj rekreativaca s vremenom povećao?

To je zapravo sve relativno. Nekad ih je više, nekad manje, ali uglavnom je to oko 80-ak rekreativaca koji redovito igraju, koji se druže, imaju svoju ligu, a imamo čak i ženski dio lige koji redovito igra i odlazi na turnire. Odlično je što se tako druže s članovima iz ostalih klubovima.

Koliko je sport bitan za svakodnevni život?  Vidjeli smo imate i jednog natjecatelja koji ima 85 godina, a  još uvijek je u stanju odigrati meč.

Pa da, još uvijek radi sklekove. Bitan je, naravno da je sport bitan. Ja sam cijeli život u sportu. Igrao sam nogomet i trener sam. Ono što preporučujem svima je da se bave sportom onoliko koliko im vremenske i financijske prilike omogućavaju, ali definitivno sport i samo sport.

Postoje li neki problemi u tenis klubu koje bi trebali riješiti – koji su najveći problemi?

Najveći problemi ono što smo već započeli je to da postoje dva terena koja bi se morala natkriti. Djeca u zimskom periodu ne mogu zadržati trenažni proces kako bi u proljeće krenuli s nastupima na turnirima. Jedan balon koji se postavlja pored sportske dvorane nije dovoljan za toliko mladih tenisača koji preko cijelog dana održavaju trening. Prema tome intencija ove Uprave kao i bilo koje druge mora biti da se u dogovoru s Gradom pokriju dva terena, te da se stvore adekvatni uvjeti za rad u zimskom periodu. Nadam se kako će se to i realizirati s obzirom na činjenicu da je već jedan dio iznosa plaćen zbog papira i dozvala. Nedavno smo bili na sastanku u Gradu Dubrovniku na kojem je rečeno kako se planira uložiti 120 milijuna kuna u sportske objekte, stoga se nadamo kako će i Tenis klub biti obuhvaćen navedenim ulaganjima.

 

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.