SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Najviše buke oko gužvi, parkinga i taksista

0

Jedanaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika je započela jučer 17. svibnja izvješćem Mandatnog odbora o isteku mandata dosadašnjim vijećnicima Mladenu Gojunu i Nikolini Soko. Tako su na sjednici položili prisege Jadran Barač (SDP) umjesto svog prethodnika Mladena Gojuna te Ivan Maslać (HDZ) umjesto svoje prethodnice Nikoline Soko.

Sjednica se nastavlila vijećničkim pitanjima, a najviše prašine se diglo oko već poznatih problema kao što su gužve i parking na području Grada. S druge strane brojni vijećnici su se dotakli Lapadske obale. Tako se Mario Bekić osvrnuo se na problem prometa na Lapadskoj obali, ali je aktualnu vlast podsjetio i na gradnju azila za napuštene životinje. Franković je objasnio kako je Lapadska obala kompleksan problem jer je riječ o javnoj cesti koja prolazi kroz područje u privatnoj koncesiji, a drugi problem su i financije. Prema njemu trošak uređenja Lapadske obale iznosio bi 40 milijuna kuna. Franković je napomenuo i to kako daju sve od sebe kako bi se riješili imovinsko pravni odnosi. Što se tiče azila uskoro bi trebao krenuti javni natječaj, a bez obzira što će se sviđati nekome ili ne, po završetku natječaja donijet će se odluka o kupnji najpovoljnijeg zemljišta dok bi u slijedećoj godini trebala početi i gradnja azila.

Franković je najavio uvođenje kamera koje skeniraju brzinu, a prije svega u Ulici branitelja Dubrovnika te na području Nuncijate gdje vozači također voze prebrzo. Kako bi se podigla sigurnost vozača planira se izgraditi pothodnik. Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) upozorio je na problem parkirališta Tabor-Tenis gdje se otežava promet zbog taksista i agencija te onemogućava parkiranje građanima koji plaćaju kartu. Također Nikolić je ukazao i na problem Lapadske obala i marine Frappi koja je na prostoru  parkinga smjestila mehanizaciju dok je jedan dio parkinga poluprazan.

HNS-ov predstavnik Miho Obradović osvrnuo se i na nedavno kažnjavanje ugostitelja. Tom prilikom je napomenuo kako je kao prva kazna mogla biti samo upozorenje na što je Franković kazao kako je Upozorenje je upravo prva kazna tj. oduzimanje javne površine na kratki period od sedam dana jer kad su usmena upzorenja u pitanju pregovori su neučinkoviti -kazao je Franković.

Sjednica se nastavila raspravom o planu gospodarenja otpadom gdje se diglo najviše prašine. Miho Obradović (HNS) kazao je kako oni neće glasati za navedeni prijedlog plana jer se radi samo o produljivanju, a ne riješavanju problema. Franković je objasnio kako je postojeći plan bio na snazi do 2015. godine te kako  plan predviđa sanaciju i zatvaranje Grabovice. Do kraja godine prestaje odlaganje na Grabovici, a sve daljnje aktivnosti će biti napravljene u suradnji  s Ministarstvom okoliša kazao je Franković.

Peta točka odnosila se na problem stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja oko koje nije bilo previše rasprave između vijećnjika. Prema riječima Frankovića ovaj problem bi se mogao riješiti kroz narednih nekoliko mjeseci. Kristić je napomenuo kako bi prije gradnje stanova u Solitudu prvo treba riješiti problem Lapadske Obale koja bi postala dvosmjerna ulica i tako rasteretila promet u Solitudu. Osvrnuo se i na to kako bi  gradnja stanova mogla izazvati nova zaduženja. Ipak, nakon kraće rasprave prijedlog zaključka kojim se regulira sklapanje Sporazuma o međusobnim pravima i obvezama između Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Dubrovnika prihvaćen je jednoglasno.

Tako je rasprava o gradnji stanova za branitelje opet je dovela do isticanja prometnih problema no nakon iscrpne rasprave prijedlog je izglasan jednoglasno.

Više u vijestima Libertas televizije danas u 17:30 sati!

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.