Slavni turski fotograf Ahmet Ertuğ snima u Hrvatskoj

0

Jedan od najuglednijih suvremenih fotografa, Ahmet Ertuğ boravi u Dubrovniku na poziv Umjetničke galerije Dubrovnik gdje ovaj tjedan snima fotografije koje će biti dio izložbe koju Umjetnička galerija priprema u 12-om mjesecu. Lokacije snimanja za sada nisu otkrivene.

Turski će fotograf predstaviti fotografije iz ciklusa interijera najpoznatijih građevina poput Aje Sofije u Istanbulu, milanske Scale, znamenitog kazališta Teatro Olimpico u Vicenzi, dvorca Sammezzano u Toskani, sveučilišne knjižnice u Torinu i brojne druge.
Za nadolazeću izložbu u Dubrovniku, Ertuğ će pružiti novu perspektivu stare gradske jezgre, interijera i eksterijera poznatih dubrovačkih građevina, kao i skrivenih kutaka Starog grada.

Ahmet Ertuğ je rođen 1949. godine. Nakon studija arhitekture u Londonu, usavršavao se u Engleskoj, Iranu i Turskoj. Fotografijom se počinje baviti tijekom studija snimajući ulični život zapadnog i istočnog Londona. Njegova predanost fotografiji dogodila se nakon što je primio prestižnu stipendiju Japanske zaklade za fotografije tradicionalne japanske arhitekture.
Njegovi projekti fotografiranja arhitektonske baštine objavljeni su u više od 30 najvažnijih knjiga o umjetnosti.
Najvažnije samostalne izložbe imao je u Parizu, Londonu, New Yorku, Beču i Istanbulu.
Fotografirao je neke on najvažnijih opernih kuća, knjižnica i kazališta, poput kazališta graditelja Bibiena u Mantovi ili kazališta „Morlacchi“ u Perugi, kao i knjižnice „Pallatina“ u Parmi, a te iste fotografije sabrao je i objavio u knjizi „Palače glazbe: Operne kuće Europe“.
Ertuğ trenutno fotografira palače, kazališta i knjižnice u Italiji.

Ciklus fotografija skupljenih u izložbu pod nazivom „The Vanishing Point“ bit će predstavljen u Dubrovniku sredinom prosinca 2017., a ista će izložba biti prikazana tijekom 2018. i 2019. godine u Francuskoj pod pokroviteljstvom „Nacionalnog centra za spomenike Republike Francuske“ („Centre des monuments nationaux“).

Projekt izložbe „The Vanishing Point“ umjetnika Ahmeta Ertuğa u Dubrovniku ostvaren je uz sponzorstvo Turkish Airlinesa, hotela Libertas Rixos Dubrovnik i Instituta Yunus Emre iz Zagreba.

Glas Grada

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.