Soparnik – specijalitet iz dalmatinskih Poljica

0

Soparnik, specijalitet iz dalmatinskih Poljica, datira još iz vremena starih Turaka. Jednostavno je to jelo: malo blitve, mladog luka i peršina, zarobljeno između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. U originalu, za pripremu soparnika potrebne su okrugle drvene ploče sinije, tijesto se valja uz pomoć lazanjura, a sve zajedno peče se u kominu. No i obična pećnica biti će sasvim dovoljna za naš domaći soparnik!

Tijesto:

brašno, 500 g
maslinovo ulje, 3 žlice
sol, 1/2 žličice
voda, 250 ml

Nadjev:

petrusin, 1 svežanj
blitva, 1 kg
mladi luk, 1 vezica
česan, 4 pice
maslinovo ulje
sol

Listove blitve dobro operemo i izrežemo tvrdi dio. Zatim ih narežemo na trakice, preselimo u duboku zdjelu, dodamo sjeckani mladi luk i peršin, sve zajedno posolimo i prelijemo maslinovim uljem. Promiješamo i stavimo na stranu.
U zdjelu prosijemo brašno, dodamo malo soli, dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i ručnim mikserom umijesimo tijesto.
Na pobrašnjenu dasku prebacimo tijesto, podijelimo ga na dvije polovice i jednu po jednu izvaljamo u oblik kruga.
Lim za pečenje posipamo brašnom i na njega pomoću valjka prebacimo jedno tijesto.
Tijesto nadjenemo mješavinom povrće i preklopimo drugom polovicom tijesta. Rubove obiju tijesta spojimo i podvinemo prema unutra.
Stavljamo u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 minuta.
Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premažemo ga mješavinom maslinovog ulja i protisnutog češnjaka.

izvor: Fini recepti

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.