Starinske Vanilice

0

Predstavljamo Vam recept za vanilice od baka. Mekane su i tope se u ustima. Ljepše su što duže stoje

Sastojci  8 osoba

Kilo mekog brašna

1 jaje

2 žumanjka

2 Vanilin šećer Dolcela

3 ožice cukara

1 maslac (250grama)

250 gr svinske majsti

Priprema:

  1. Pjenasto umutiti maslac i svinjsku mast dok ne dobijete homogenu smijesu, zatim dodati 3 ožice cukara i vanilin šećer. Postepeno dodavati jaja i žumanjca.
  2. Kad ste dobili homogenu smijesu počnite postepeno dodavati brašno. Tijesto možete mutiti mikserom, međutim teksturu ćete bolje osjetiti “pod rukom”. Tijesto je gotovo kad se ne lijepi za ruke. Ukoliko vam se mrvi dodajte malo mlijeka ili sok od limuna/naranče.
  3. Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na debljinu cca 5 mm. Kalupom ili rakijskom čašom koje ste prethodno umočili u brašno vadite vanilice i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Vanilice peci na 180°C dok ne porumene. U zavisnosti od debljine to je oko 15 minuta. Smjesa je dovoljna za 3 velika pleha od rerne.
  5. Kada se vanilice ohlade jednu polovinu namazati sa dzemom po izboru, preklopite drugom polovinom i uvaljajte u šećer u prahu u koji možete dodati neki aromatični šećer.
  6. Vanilice posložite u metalnu ili plastičnu posudu sa poklopcem i ostaviti da odstoje. Ljepše su što duže stoje. Potrebno je da odstoje minimum 2 dana.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.