Stijepo Gleđ Markos, umjetnik – Glazba svoju moć pokazuje među najranjivijima

0

Glazbena umjetnost nije rezervirana samo za glamurozne dvorane jer ona svoju moć najviše pokazuje upravo među najranjivijima kao medij koji može prodrijeti u čovjeka dublje od bilo kojih riječi. Glazba prenosi emociju, pomoću nje se komunicira, zaboravlja, prisjeća. Glazba je tu kako bi nam život učinila ljepšim i kako bi se poboljšala kvaliteta života onih koji su u najvećoj potrebi. U želji da i sam donesem svoj doprinos kao glazbenik osjetio sam da je moje poslanje donositi glazbu onima koji prolaze najteže trenutke

Svoj poziv sam prepoznao u Londonu gdje sam tijekom studija i vokalnog usavršavanja imao priliku pjevati osobama koje su prolazile posljednje trenutke života. Uvjerio sam se koliko glazba može pomoći da osoba lakše prolazi patnju u najtežim trenucima svoga života. Tada, kao da se aktivirala neka skrivena ljubav prema onima koji su u patnji i koju sam čuvao negdje duboko u svom srcu još od djetinjstva kada sam bio suočen s preranim gubitkom oca i odrastanju s bolesnom bakom i stricem.

Tijekom boravka u Londonu sve više sam počeo ulaziti u svijet glazbene rehabilitacije i upoznavati različita područja unutar kojih mogu donjeti glazbu kao terapijsko sredstvo. Moj prijatelj i suradnik, jedan od najpoznatijih svjetskih glazbenih terapeuta, kompozitor i profesor na sveučilištu u Edinburgu te dekan glazbenog odjela, prof. Nigel Osborne jednom prilikom mi je rekao: „ glazba nije samo za bogate i zdrave, ona mora biti dostupna svima“.

Tako sam povratkom u svoj Dubrovnik uz pomoć supruge Jelene osnovao festival Sentimento koji će ovoga lipnja proslaviti petu obljetnicu. Međunarodni kulturni edukacijsko-rehabilitacijski festival Sentimento na jedinstven način osobama s posebnim potrebama i ranjivim skupinama društva omogućuje integraciju u zajednicu kojoj doprinose i unutar koje komuniciraju kao umjetnici i stvaratelji. U sklopu ovog kulturnog događanja održava se bogati glazbeno-scenski program kao i edukacijsko-rehabilitacijski program s ciljem korištenja glazbe kao sredstva rehabilitacije.

Svake godine uključujemo i povezujemo pružatelje usluga s područja Dubrovačko-neretvanske županije, međunarodno priznate glazbenike te vrsne pedagoge i stručnjake u području rehabilitacije. Uz bogati kulturni program festival donosi i stvarne promjene u zajednici, omogućuje rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, edukaciju roditelja i mladih glazbenika, usavršavanje terapeuta i senzibiliziranje javnosti stvarajući gradove prijatelje u ovom međunarodnom projektu koji je već dosada uključio suradnike iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.

Tijekom glazbenih radionica u radu sa ranjivim skupinama društva posebno potičemo glazbeno stvaralaštvo kako bi nastalo novo glazbeno djelo koje štićenici komponiraju uz pomoć glazbenih terapeuta a koje se potom izvodi na središnjem koncertu festivala u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, priznatih glazbenih umjetnika i samih štićenika. Kao plod glazbenih radionica s najranjivijim osobama naše županije već su nastala brojna glazbena djela. Na ovaj način stvorili smo jedan novi pristup u umjetničkom izričaju koji je zaintrigirao javnost i medije. Naši koncerti festivala Sentimento se redovno emitiraju na kulturnom programu HRT-a. U ovih pet godina festival Sentimento postao je sinonim solidarnosti, humanosti i ljubavi pokazujući da glazbena umjetnost ima moć senzibilizirati javnost, te pozivati na zajedništvo. Iznad svega je ljubav jer kada u svom srcu probudimo ljubav za druge, tada će oživjeti zajedništvo i osjećaj za druge i drugačije, iz čega i proizlazi naziv festivala „sentimento“ kao „osjećaj za druge“.

Pokazalo se da glazbene radionice koje smo održavali s ranjivim skupinama diljem Dubrovačko-neretvanske županije postaju pravo rehabilitacijsko sredstvo kod socijalnih, emotivnih, kognitivnih i tjelesnih poteškoća s kojima se korisnici nose. Uslijed velike potrebe glazbene terapije u našoj županiji odlučio sam zajedno sa suprugom i uz mentorstvo prof. Osborne-a pokrenuti cjelogodišnji program glazbene rehabilitacije pod nazivom „Unison World“ kako bi osobama koje su zbog bolesti ili teške životne situacije isključene iz zajednice putem glazbe dali priliku da pobijede osjećaj isključenosti ili ograničenja. Tako smo pokrenuli cjelogodišnji program glazbene terapije na odjelima Opće bolnice Dubrovnik, posebno na palijativnom odjelu, udruzi Rina Mašera, Centru za rehabilitaciju Josipovac te glazbene radionice u domu za starije i nemoćne Domus Christi i dječjem domu Maslina. Posebno sam ponosan na zbor Josipovac pod vodstvom moje supruge Jelene, koji svojim nastupima osvaja srca naših sugrađana. U želji da udružimo osobe s posebnim potrebama naše županije ove godine smo po prvi puta organizirali zajedničko kolendavanje sa zborom Libertas pod vodstvom Viktora Lenerta u kojem smo povezali korisnike Centra za rehabilitaciju Josipovac i Udruge Rina Mašera. Uz učestale glazbene radionice osim napretka u glazbenom izričaju i psihofizičkom poboljšanju korisnika pokazalo se da se korisnici motiviraju za rad, međusobnu komunikaciju i napreduju u svakodnevnim aktivnostima. Unison World tijekom cijele godine nastavlja razvijati jednu novu glazbenu platformu koja unaprjeđuje i poboljšava kvalitetu života ranjivih skupina društva dok na festivalu Sentimento korisnici imaju priliku pokazati svoje talente u sklopu kulturno-umjetničkog događanja i predstaviti sve ono na čemu su vrijedno radili tijekom cijele godine.

Važnost glazbe u poboljšanju kvalitete života najranjivijih prepoznaju i mnogi umjetnici s kojima ostvarujemo uspješnu suradnju i koji žele dati svoj doprinos. Uz umjetnike tu su i volonteri koji surađuju u našim glazbenim radionicama kao i ostali sugrađani koji donose vrijedan doprinos i sudjeluju u našoj misiji da donesemo glazbu do što više onih koji su u potrebi kako bi poboljšali kvalitetu njihovog života. Raduje me što moj Grad prepoznaje važnost glazbe u životima najpotrebnijih i što je svojim prirodnim ljepotama dodao i ljepotu srca naših sugrađana koji su postali važan dio ovog međunarodnog projekta.

 

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.