STIŽE CIKLONA SILVIO! Prvi dan proljeća donosi sezonu vremenskih promjena

0

Početak sljedećeg tjedna donosi suho i djelomice sunčano vrijeme uz hladnija jutra s mrazom.

Kalendarsko proljeće počelo je u petak u 23 sata i 45 minuta, a uz uobičajenu proljetnu ravnodnevnicu obilježen je još dvama astronomskim fenomenima, djelomičnom pomrčinom Sunca i pojavu tzv. supermjeseca, tj. situacije kada je Mjesec nešto bliže Zemlji nego inače pa je i vizualno veći.  Upravo zbog toga plima na moru biva nešto izraženija od uobičajene, no danas se poklapa s visokim tlakom zraka, pa značajniju plimu nećemo ni primijetiti. Aktualni niz dana bez kiše najduži je u dosadašnjem tijeku godine, a prilike uživati u sunčanom vremenu moći ćemo još danas i veći dio sutrašnjeg dana. Onda nam slijedi dolazak ciklone koju je Crometeo tim nazvao Silvio, no ta ciklona neće biti odveć jaka, i djelovat će na vrijeme samo tijekom nedjelje. Donosi nam kišu koja lokalno na Jadranu može biti obilnija, a u najvišem gorju past će nešto novoga snijega. Iako će do kraja nedjelje zapuhati bura, ona u Dalmaciji neće biti ni približno jaka kao podno Velebita.

PROGNOZA ZA JADRAN:

Subota će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suha. Na riječkom području će biti najoblačnije, a slabe kiše će uglavnom biti navečer na sjevernom Jadranu. Zapuhat će jugo koje će lagano jačati tijekom dana, a navečer će biti umjereno i pojačano, samo ponegdje na moru i jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 6°C, uz obalu i na otocima većinom od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Nedjelja će biti pretežno oblačna, povremeno uz kišu. Mjestimice će u Dalmaciji pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Snijeg će padati samo u višem gorju iznad 1400 metara nadmorske visine. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Jugo će postupno slabiti, a bura će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu, gdje će biti umjerena do jaka, navečer podno Velebita i olujna. U Dalmaciji će jugo prvo okretati na levant, do večeri u većini predjela na buru, no ona neće biti snažna kao na sjevernom Jadranu. Jutro će biti malo toplije u odnosu na prethodne dane. Najviše dnevne temperature zraka bit će većinom od 9 do 14°C, ponegdje u Zagori i malo niže.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u ponedjeljak i utorak uslijedit će stabilizacija vremena uz dosta sunca, a od srijede će početi novo nestabilno i ne odveć toplo razdoblje.

Izvor: crometeo.hr

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.